Категорія
Новини
Дата

Baidu, ByteDance, Tencent та Alibaba замовили чипи Nvidia на $5 млрд на тлі побоювань, що США обмежать експорт – FT

Китайські інтернет-гіганти поспішають придбати високопродуктивні чипи Nvidia, необхідні для створення генеративних систем штучного інтелекту, роблячи замовлення на суму $5 млрд, пише Financial Times. Рішення викликане побоюваннями, що США запровадять новий експортний контроль.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Baidu, ByteDance, Tencent та Alibaba розмістили замовлення на суму $1 млрд на придбання близько 100 000 процесорів A800 у американського виробника мікросхем, які будуть поставлені цього року, за словами кількох джерел. Як повідомляють інформатори, близьких до Nvidia, китайські групи також придбали графічні процесори на суму $4 млрд, які мають бути поставлені у 2024 році.
  • A800 – це ослаблена версія передового графічного процесора Nvidia A100 для центрів обробки даних. Через експортні обмеження, введені Вашингтоном минулого року в спробі придушити технологічні амбіції Пекіна, китайські технологічні компанії можуть купувати лише A800, швидкість передачі яких нижча, ніж у A100.
  • Оскільки ажіотаж навколо ШІ за останній рік посилився, графічні процесори Nvidia стали найпопулярнішим товаром серед найбільших світових технологічних компаній, що надають обчислювальні потужності розробки великих мовних моделей.
  • Китайські інтернет-групи поспішають накопичити чипи A800 через побоювання, що адміністрація Байдена розглядає можливість запровадження нових експортних обмежень, які стосуватимуться навіть ослаблених чипів Nvidia, а також через ширшу нестачу графічних процесорів, викликану величезним попитом.
  • «Без цих чипів Nvidia ми не зможемо проводити навчання великої мовної моделі», – сказав один із співробітників Baidu.

Контекст

Компанії розробляють власні ШІ-моделі після успіху ChatGPT, чат-бота, запущеного OpenAI вісім місяців тому.

ByteDance має безліч невеликих команд, що працюють над різними продуктами генеративного ШІ, у тому числі над чат-ботом під кодовою назвою Grace, який, за словами двох джерел, наразі проходить внутрішнє тестування.

Два співробітники, безпосередньо обізнані з цього питання, сказали, що ByteDance вже накопичила не менше 10 000 графічних процесорів Nvidia для підтримки своїх амбіцій. Вони додали, що компанія замовила майже 70 000 чипів A800, які мають бути поставлені наступного року, на суму близько $700 млн.

Alibaba планує підключити до своєї ШІ-моделі всі свої продукти, в тому числі платформу онлайн-купівель Taobao та картографічний інструмент Gaode Map. 

Тим часом Baidu створює власний проєкт, схожий на ChatGPT, – генеративний чат-бот із штучним інтелектом під назвою Ernie Bot.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні