Категорія
Світ
Дата

Що думають 12 найвпливовіших інвесторів світу про хвилю ШІ-інновацій, економічну турбулентність та зміцнення Китаю. Головне з Forbes Iconoclast Summit

Мільярдер Рей Даліо та головний редактор Forbes USA Стів Форбс на Forbes Iconoclast Summit 2023. /Forbes USA

Мільярдер Рей Даліо та головний редактор Forbes USA Стів Форбс на Forbes Iconoclast Summit 2023. Фото Forbes USA

У середині 2023 року світові ринки набагато краще відновилися від жахливого 2022 року, ніж прогнозували багато інвесторів. Але побоювання щодо рецесії не зникли. На другому щорічному саміті Iconoclast Summit Forbes зібрав понад 30 впливових інвесторів та бізнес-лідерів, щоб вони розповіли, як розвивають компанії у цей складний час, куди інвестують та які можливості та ризики вбачають у розвитку ШІ. Forbes Ukraine обрав головні цитати з саміту.

Мільярдер Рей Даліо, колишній засновник Bridgewater Associates

«Речі, які мене дивували, не траплялися за мого життя, але повторювалися багато разів в історії. Вивчаючи період з 1920-х по 1945 рік, я зрозумів природу фінансової кризи 2008 року. Мій інвестиційний успіх значною мірою завдячує вивченню історії».

«Бачу тривожні тенденції, які можуть означати занепад світового порядку під керівництвом США. Три соціально-економічні фактори, які впливають на поточний цикл розвитку: величезний і зростаючий обсяг боргу; внутрішній конфлікт навколо нерівності між багатством та бідністю, який стимулював зростання популізму; зміцнення Китаю як світового лідера». 

«Відносна позиція США погіршилася, а відносна ситуація в Китаї покращилася. Я не кажу, що китайці переможуть американців, але вони будуть порівнюваними силами в конфлікті. І ці конфлікти багатовимірні».

«Коли ви розвиваєте нові технології, готуйтеся, що світ буде непередбачувано змінюватися».

Генеральний директор однієї з найбільших інвестиційних компаній у США та світі Goldman Sachs Девід Соломон

«У своєму прогнозі головний економіст Goldman Sachs Ян Хаціус знизив імовірність того, що США вступлять у рецесію наступного року до 25% з 35%. Економіка була неймовірно стійкою. Рівень інфляції буде трохи більшою, ніж очікує ринок. Якщо ваш бізнес схожий на наш, ви повинні бути готові до ризиків».

Генеральна директорка JPMorgan з управління активами та капіталом Мері Каллахан Ердоес

«Умови спаду на ринку та регуляторна невизначеність для банківської сфери роблять Європу привабливим регіоном для банків, куди вони можуть розширити свій бізнес. Потрібно провести стрес-тест свого портфоліо».

Голова інвестиційного та корпоративного банківського відділу Mizuho Americas Михайло Кац та Ар’є Буркофф, засновник та гендиректор капіталу LionTree

«З припливом капіталу з державних інвестиційних фондів пожвавився ринок M&A угод. Якщо ви сильна добре капіталізована компанія, настав час діяти».

«Промисловість, охорона здоровʼя та технології – сектори з особливо високою активністю угод». 

«Інтерес до штучного інтелекту спрямовує капітал у галузі, які можуть отримати вигоду від автоматизації. Наприклад, 12 червня друга за величиною у світі фармацевтична корпорація Novartis заявила про купівлю творця препаратів від рідкісного захворювання нирок Chinook за $3,5 млрд. А Nasdaq – про придбання фінтех-компанії Adenza за $10 млрд.

Старший керуючий директор глобальної інвесткомпанії Cerberus Capital Management Амір Салек

«Потужність комп’ютерів досягла таких можливостей, щоб ШІ перейшов на ще потужніший рівень розвитку. Тепер ШІ має достатньо даних та обчислювальної потужності».

Директор з інновацій у відділі управління активами та капіталом Goldman Sachs Джуліан Солсбері

«Інвестори шукають можливості розвитку ШІ не тільки у сфері технологій. Штучний інтелект для мікрофінансових рішень в Африці, охорона здоров’я та освіта більш ефективні для вкладення капіталу. Зараз час, коли поєдналися продуктивність та доступність. Це спричинить нову хвилю інновацій ШІ».

Президент та ІТ-директор Euclidean Capital, який керує портфелем гедж-фонду мільярдера Джима Саймонса, Ашвін Чхабра

«Я скептично ставлюся до оцінок акцій ШІ- та технологічних компаній, які різко зросли цього року. Вважаю, що технології надмірно розкручені. Ми вже маємо технології для вирішення більшості наших проблем, це відбувається протягом останніх 50 років. Проблеми вирішують люди, а не технології».

ІТ-директор канадського пенсійного фонду CPP Investments, який керує активами на $570 млрд, Ед Касс

«Припущення про те, що можуть знизитися процентні ставки, а інфляція з 4,5% до приблизно 2%, не є гарантованими. Рекомендую в найближчій перспективі зменшити вагу інвестицій із фіксованим доходом. Активність зараз дуже низька. Існує великий розрив між очікуваннями з боку покупців та продавців, і його не подолано».

Глобальний керівник Citi Private Group Іди Лу

«Геополітична нестабільність – одна з причин для диверсифікації портфелів з огляду на напруженість відносин між США та Китаєм. Ринки, що розвиваються, торгуються з 40% дисконтом, а долар США досягає 50-річного максимуму, тому я шукаю інвестиційні можливості в Південно-Східній Азії».

Голова та генеральний партнер венчурної компанії B Capital та гедж-фонду Renaissance Technologies Говард Морган

«У 2012 році 85% єдинорогів світу базувалися в Кремнієвій долині. Зараз лише 20%. 40% – у Китаї та 40% – у решті світу чи деінде в США. Величезні можливості в Індії, Індонезії та Південно-Східній Азії загалом. Ми інвестуємо третину наших коштів за межами США. Саме там відбувається зростання».

Засновник SkyBridge Capital Ентоні Скарамуччі

«Відбувається відродження традиційних гедж-фондів, які впали в немилість за останнє десятиліття. Активи у сфері гедж-фондування зросли з $2 трлн до $3,8 трлн за останні 10 років, тоді як більшість інших класів активів зросли щонайменше вдвічі або втричі з процентними ставками, близькими до нуля».

Співзасновник та партнер M13 Ventures Картер Реум

«Краща оцінка з поправкою на ризик полягає не в нових компаніях зі штучним інтелектом, а в аналізі компаній у вашому портфоліо та з’ясуванні, де вони можуть використовувати ШІ. Ми повинні бути обережними, щоб не обпектися великим ажіотажем щодо ШІ».

«Я все ще роблю ставку на майбутнє технології блокчейну, попри регуляторну невизначеність у США». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні