Категорія
Новини
Дата

Банки погодили кредити для енергетики на 8 млрд грн – Свириденко

1 хв читання

Українські банки погодили кредити на енергообладнання на суму 8 млрд грн, заявила віцепремʼєрка та міністерка економіки Юлія Свириденко на форумі «Енергія бізнесу 2024», організованому Forbes Ukraine 9 жовтня в Києві.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Із погоджених 8 млрд грн, 2 млрд грн – це вже оформлені кредити. Один мільярд видали через програму «5-7-9%». Другий – під стандартні 13,5%, такі кредити видають 19 банків. 
  • Основні проблеми, які виникають у цій сфері: обладнання не вистачає, воно доставляється з запізненнями, іноді компаніям доводиться стояти в черзі, щоб його отримати; труднощі з підключенням обладнання. «Є енергонагляд, є НКРЕКП. Вони відкриті для того, щоб оперативно реагувати на всі такі кейси», – підкреслила Свириденко. 
  • Мінекономіки співпрацює з банками, щоб компенсувати компаніям 15% вартості закупленого енергообладнання, якщо воно – українського виробництва.
  • У програмі «5-7-9» міністерство дозволило брати кредити об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельним кооперативам (ЖБК). У рамках програми «Грін Дім» компенсують до 70% вартості проєкту. Сума – до 5 млн грн під 7% річних. 

Контекст

18 червня Кабмін розширив кредитну програму «5-7-9%»: підприємці можуть брати кредити до 150 млн грн на газові генераційні установки.

21 червня уряд виділив 759 млн грн на пільгові кредити для встановлення альтернативних джерел енергії.

Перші пільгові кредити населенню на придбання енергетичного обладнання українські банки видали в липні. Як фізособам та ОСББ/ЖБК отримати енергетичні кредити та гранти від уряду, читайте у гайді Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд