Банки США отримали рекордний прибуток у $80 млрд у першому кварталі, попри кризу
Категорія
Новини
Дата

Банки США отримали рекордний прибуток у $80 млрд у першому кварталі, попри кризу

2 хв читання

Прибуток банківського сектора США досяг рекордного рівня у $80 млрд у першому кварталі, що на 33% більше, ніж минулоріч, навіть попри те, що галузь боролася з наслідками банкрутства двох банків та найбільшим стресом із часів фінансової кризи 2008-го, пише Financial Times.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Зазначається, що кредитори виграли від вищих відсоткових ставок, низького рівня дефолтів за кредитами та розширення ринку праці, незважаючи на нервозність серед вкладників та інвесторів.
  • Близько половини збільшення сукупного прибутку галузі відбулося за рахунок одноразового прибутку, зареєстрованого компаніями First Citizens та Flagstar, які купили залишки Silicon Valley Bank (SVB) та Signature Bank, відповідно, після того, як вони були конфісковані регулюючими органами та продані за низькою ціною в березні.
  • «Економіка все ще перебуває в досить добрій формі, і саме це пояснює цей прибуток», – сказав Берт Елі, незалежний банківський консультант. 
  • Із майже 4400 банків країни лише 197, або менше 5%, зазнали збитків у першому кварталі, за даними BankRegData. 
  • JPMorgan Chase, найбільший банк країни за активами, отримав найвищий прибуток, заробивши за квартал $11,7 млрд від діяльності, включаючи кредитування та обробку платежів, порівняно з $6,4 млрд за такі самі три місяці роком раніше. 
  • Однак надприбутки навряд чи збережуться, оскільки сукупні відсоткові витрати для всіх банків підскочили вдесятеро порівняно з минулим роком – до $85 млрд у першому кварталі.
  • Обсяг депозитів на рахунках, які покривають страховий фонд FDIC, підскочив на $400 млрд за перші три місяці року. Наприкінці березня Фонд страхування вкладів підтримав споживчі депозити на суму $10,4 трлн, що є рекордним показником.

Контекст

Банківську систему США штормить з березня. Спочатку збанкрутів лідер ринку Silicon Valley Bank, пізніше – Signature Bank. Тепер порятунок знадобився First Republic BankРятувальне коло фінустанові кинули уряд і найбільший у США кредитор – JPMorgan Chase & Co.

Банківська криза дісталася своєї найбільшої жертви у США – каліфорнійського банку First Republic Bank, зазначає FT. А крах банку, який, на перший погляд, здавався дуже успішним і не брав участі у ризикованих операціях, викликає занепокоєння. First Republic почав виявляти ознаки вразливості у березні, після краху Silicon Valley Bank (SVB). В обох банків багато депозитів не покривалися федеральним страхуванням, а такі вкладники схильні до «втечі».

У First Republic, Silicon Valley Bank та Signature Bank, який теж пішов на дно у березні, було дещо спільне: бізнес-модель, яка погано підлаштована під зростання облікової ставки.

$40 млрд депозитних коштів, які вкладники за один день вивели із SVB, – яскравий приклад швидкості, з якою можна забирати гроші з банку в наш цифровий вік. Цей самий випадок підкреслив роль соцмереж у поширенні панічних настроїв серед населення. Втрата депозитних коштів First Republic призвела до необхідності втручання державних регуляторів й зрештою до продажу банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд