Категорія
Новини
Дата

Банки заробили 53,6 млрд грн за пʼять місяців цього року. Це найкращий результат за останні пʼять років

Українські банки за пʼять місяців 2023 року заробили 53,6 млрд грн. Це у 2,2 раза більше показника відповідного періоду 2021-го, повідомив сервіс Опендатабот. Такий результат є найкращим за останні пʼять років. Топ банків за обсягом заробітків традиційно очолює ПриватБанк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 59 із 65 працюючих наразі банків, тобто 91% установ, отримали прибуток у розмірі 53,66 млрд грн, а шість (9%) банків – збитки у розмірі 73,19 млн грн. Всі банки зі збитками – з приватним капіталом. 
  • Більша частина загального прибутку, а саме 59%, належить державним банкам. Загалом за пʼять місяців поточного року вони заробили 31,43 млрд грн.
  • Левову частку цих коштів – 81% – отримав ПриватБанк. Його прибутки сягнули 25,48 млрд грн, або 47,5% від загальної суми заробітків усіх українських банків за вказаний період. У січні–травні 2023-го ПриватБанк отримав майже утричі більший прибуток порівняно з відповідним періодом у 2021 році (8,69 млрд грн).
  • Також із позитивним балансом закінчили перші пʼять місяців поточного року й усі 15 банків, які мають іноземний капітал. Загалом ці фінустанови заробили 15,01 млрд гривень – 28% від загального прибутку банків України. Ці показники в 1,7 раза перевищують результати аналогічного періоду 2021 року (8,7 млрд грн).
  • Лідером цієї банківської групи за результатами пʼяти місяців поточного року став Райффайзен банк із заробітками у 3,26 млрд грн. До трійки також увійшли Укрсиббанк (2,89 млрд грн) та ОТП банк (2,57 млрд грн). Разом ці три банки отримали 58% усього прибутку вказаної банківської групи.
  • Група банків з приватним капіталом, яка налічує 46 установ, за пʼять місяців поточного року також була у плюсі – 7,15 млрд грн, що становить 13% від загального прибутку всіх українських банків. Тож вони перевершили свої здобутки за відповідний період 2021 року в 1,5 раза.
  • Трійка банків з приватним капіталом за отриманими прибутками вкотре очолює ПУМБ (2,99 млрд грн). Друге і третє місця посіли Універсал банк (1,31 млрд грн) і банк «Південний» (0,55 млрд грн). 
  • За розміром прибутків з початку року лідирують ПриватБанк, Райффайзен банк і ПУМБ.

Контекст

НБУ покращив оцінку ризиків у фінансовому секторі. Цьому, зокрема, сприяли стійкість енергосистеми, зростання внутрішнього попиту і прибутки банків, йдеться у Звіті про фінансову стабільність за червень 2023 року. Сумарна оцінка картки ризиків фінсектору знизилася на 22,5% із грудня 2022 року – з 40 до 31 – і тепер відповідає середньому діапазону.

Ризик капіталу знизився (-1) завдяки прибуткам банків. З огляду на це, а також скорочення кредитного портфеля та скасування НБУ підвищених ваг ризику за незабезпеченими споживчими кредитами, показники капіталу залишаються високими. Тиск на капітал можуть створювати набуті під час війни непрацюючі кредити, що лише частково зарезервовані.

Ризик прибутковості знизився (-2) до помірного рівня. Високій прибутковості сектору сприяє насамперед значне зростання процентних доходів завдяки вкладенню вільної ліквідності у цінні папери та зниження відрахувань у резерви порівняно з попереднім роком. Операційна ефективність банків залишалася високою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні