Категорія
Новини
Дата

БЕБ викрило низку компаній в ухиленні від сплати податків на 108 млн грн. Ймовірно, йдеться про групу Фірташа

Бюро економічної безпеки викрило групу компаній особи із санкційного списку РНБО, які торгують мінеральними добривами, в схемі з ухилення від сплати податків на понад 100 млн грн, повідомляє пресслужба БЕБ. За даними ЕП, йдеться про групу Дмитра Фірташа.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, службові особи групи компаній брали участь в схемі з ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. 
  • За участю зазначених підприємств, які здійснюють оптову торгівлю мінеральними добривами, оформлювались безтоварні фінансово-господарські операції. 
  • «Товариство-вигодонабувач, фіктивно закуповувало мінеральні добрива у згаданих компаній, з метою завищення податкового кредиту з податку на додану вартість. Такі дії призвели до фактичного ненадходження до державного бюджету України коштів в розмірі понад 108 млн грн», – додали у бюро.
  • Зазначається, що досудове розслідування у провадженні за ознаками умисного ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України) здійснюється БЕБ за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.
  • Адвокати Group DF Дмитра Фірташа вважають, що «звинувачення БЕБ не мають під собою жодного юридичного підґрунтя».   
  • «Ми повністю відкидаємо висунуті проти нашого бізнесу звинувачення з боку Бюро економічної безпеки, озвучені сьогодні у релізі Бюро», – повідомив адвокат Group DF Роман Чишинський.
  • Чишинський наголосив, що детективи БЕБ мають інформацію, яка підтверджує, що «податки сплачені у повному обсязі та у чіткій відповідності до законодавства» і група готова відстоювати свою правоту у юридичній площині.

Контекст

Влітку підприємства азотного холдингу Ostchem, що входить до Group DF Дмитра Фірташа, виграли суд проти АМКУ у справі про примусовий поділ холдингу та накладення штрафу у розмірі 107 млн грн. Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду повністю задовольнив позовні вимоги трьох підприємств холдингу Ostchem – «Сєвєродонецьке обʼєднання «Азот», «Черкаський «Азот» та «Рівнеазот» та визнав недійсним рішення АМКУ від 5 вересня 2019 року.

Це третє фінальне рішення у затяжному судовому процесі, який тривав майже 3 роки. Усі звинувачення у зловживанні монопольним становищем на ринку азотних мінеральних добрив суд визнав неправомірними, а висновки АМКУ про монопольне становище групи – безпідставними. 

Фірташ із 2014 року живе у Відні, відбиваючись від американського ордера на екстрадицію. США звинуватили Фірташа у хабарництві і рекеті.

Незважаючи на те, що Фірташ знаходиться за межами України вже понад сім років, його бізнес продовжує впливати на життя країни: 70% ринку розподілу природного газу в регіонах контролювалося бізнесменом і його партнерами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні