«Безнадійна ситуація». Ілон Маск закликав відновити відносини з Росією та припинити війну в Україні /Gettyimages
Категорія
Новини
Дата

«Безнадійна ситуація». Ілон Маск закликав відновити відносини з Росією та припинити війну в Україні

Gettyimages

Мільярдер Ілон Маск вважає, що військові конфлікти на Близькому Сході та в Україні можуть перерости у Третю світову війну, пише The Wall Street Journal. Він припустив, що військова міць Америки вже не та, що була раніше, порівняно з іншими світовими державами, і треба налагоджувати відносини з РФ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Нам потрібно знайти мир в Україні і, я думаю, нам потрібно відновити нормальні відносини з Росією», – сказав Маск.
  • Мільярдер додав, що нинішня ситуація може змусити Росію ще тісніше співпрацювати з Китаєм, що «матиме катастрофічні наслідки для США».
  • Виступаючи на груповій онлайн-дискусії на своїй платформі X, Маск також закликав до припинення вогню в Україні, назвавши війну проти Росії «безнадійною ситуацією». 
  • У дискусії взяв участь кандидат у президенти від Республіканської партії Вівек Рамасвамі, який також висловлював подібні думки. Він повторив попередження Маска про можливість глобального конфлікту, заявивши, що «якщо ми вступимо в Третю світову війну, Сполучені Штати, якими ми їх знаємо, припинять своє існування».
  • Маск заявив, що «на карту може бути поставлена сама цивілізація», тож пріоритетом політики США має бути уникнення Третьої світової війни та недопущення виникнення ситуації, коли «регіональний конфлікт швидко перетворюється на глобальний».
  • Також Маск заявив, що в окупованих «російськомовних районах України» немає антиросійських повстань, натякаючи на те, що нинішні лінії контролю можуть бути перетворені на лінію припинення вогню або постійний кордон.

Контекст

3 жовтня минулого року Маск у Twitter на авдиторію у 107,7 млн читачів запропонував свій підхід до миру між Україною і Росією. Українці його не оцінили. Різко висловилися чи почали пояснювати Маску, чому він не має рації, тисячі українців. Відреагували президент Володимир Зеленський, Оксана Забужко, колишній посол України в Німеччині Андрій Мельник, Сергій Притула та інші. Маск назвав це «атакою ботів».

Він запропонував «мирний план», який передбачає скасування анексії та нові референдуми на тимчасово окупованих територіях, залишити Крим Росії (ігноруючи «помилку Хрущова»), забезпечити надходження води на півострів та нейтральність України.

Згодом повідомлялося, що Маск перед своїм твітом про «мирний план» для України розмовляв особисто з президентом РФ Володимиром Путіним.

У 2022 році Ілон Маск завадив українським військовим атакувати підводними дронами російський флот, повідомив раніше CNN із посиланням на уривок із нової біографії Маска авторства Волтера Айзексона. Сам мільярдер спростував повідомлення про те, що він обмежив роботу супутникового звʼязку Starlink. Маск пояснив, що окуповані Росією регіони не були активовані, відповідно, компанія SpaceX нічого не деактивувала. Водночас Маск підтвердив інформацію, що отримав екстрений запит від України зробити це, але відмовився.

Нещодавно власник Tesla, SpaceX та колишнього Twitter запостив глузливий мем із президентом Володимиром Зеленським. У відповідь мільярдер отримав шквал мережевої ненависті й звинувачень у підігруванні проросійській пропаганді. 

Соцмережу X Маска було названо найбільшим засобом поширення дезінформації, про це заявила віцепрезидентка Європейської комісії Вера Йоурова. Європейський Союз закликав платформи Кремнієвої долини підвищити свою пильність у боротьбі з російськими наративами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні