Категорія
Новини
Дата

Білоруські хакери зламують соцмережі українських військових і публікують заклики здаватися – Meta

Соціальні мережі Facebook та Instagram стали віртуальним полем бою під час війни: там поширюють фейки російські боти, політичні агітатори та хакери, повʼязані з білоруським КГБ. Про це йдеться в новому звіті від компанії Meta, власника цих соцмереж

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Хто поширює фейки про війну в українських Facebook та Instagram

Урядові угрупування. Ще до початку війни Meta заблокувала в Україні діяльність угрупування, яке повʼязане із білоруськими спецслужбами (КДБ). У день вторгнення створені нею боти почали писати польською й англійською, що українська армія здається без бою, а урядова верхівка залишає країну.

Білоруські хакери із групи Ghostwriter (відома як UNC1151) також почали атакувати українських військових. Вони зламували їхні акаунти у соцмережах через фішингові посилання, які надсилали на пошту, і писали або публікували відео від імені українців із закликами складати зброю. Meta заблокувала ці пости.

Недержавні угрупування. В українському Facebook та Instagram побільшало ботів та реальних користувачів, які скаржаться на пости про війну в Україні чи сторінки державних діячів та волонтерів, щоб Meta заблокувала їх.

Шахраї. З початку війни Meta видалила десятки тисяч акаунтів шахраїв, які хотіли збагатитися на конфлікті. Зокрема, вони проводили стріми відеоігор чи публікували новини про Україну, щоб залучити велику аудиторію і продати їй рекламу або мерч.

Як захистити свій акаунт

  • Мета радить завантажити VPN, щоб заходити у соцмережі, використовуючи безпечний канал звʼязку.
  • Ще один спосіб – увімкнути двофакторну автентифікацію, скачавши додатки Google Authenticator або Duo.
  • І головне – не використовувати паролі повторно. Паролі повинні бути надійними та унікальними для кожного з облікових записів, пише Meta.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні