Категорія
Новини
Дата

Білоруські хакери зламують соцмережі українських військових і публікують заклики здаватися – Meta

1 хв читання

Соціальні мережі Facebook та Instagram стали віртуальним полем бою під час війни: там поширюють фейки російські боти, політичні агітатори та хакери, повʼязані з білоруським КГБ. Про це йдеться в новому звіті від компанії Meta, власника цих соцмереж

Хто поширює фейки про війну в українських Facebook та Instagram

Урядові угрупування. Ще до початку війни Meta заблокувала в Україні діяльність угрупування, яке повʼязане із білоруськими спецслужбами (КДБ). У день вторгнення створені нею боти почали писати польською й англійською, що українська армія здається без бою, а урядова верхівка залишає країну.

Білоруські хакери із групи Ghostwriter (відома як UNC1151) також почали атакувати українських військових. Вони зламували їхні акаунти у соцмережах через фішингові посилання, які надсилали на пошту, і писали або публікували відео від імені українців із закликами складати зброю. Meta заблокувала ці пости.

Недержавні угрупування. В українському Facebook та Instagram побільшало ботів та реальних користувачів, які скаржаться на пости про війну в Україні чи сторінки державних діячів та волонтерів, щоб Meta заблокувала їх.

Шахраї. З початку війни Meta видалила десятки тисяч акаунтів шахраїв, які хотіли збагатитися на конфлікті. Зокрема, вони проводили стріми відеоігор чи публікували новини про Україну, щоб залучити велику аудиторію і продати їй рекламу або мерч.

Як захистити свій акаунт

  • Мета радить завантажити VPN, щоб заходити у соцмережі, використовуючи безпечний канал звʼязку.
  • Ще один спосіб – увімкнути двофакторну автентифікацію, скачавши додатки Google Authenticator або Duo.
  • І головне – не використовувати паролі повторно. Паролі повинні бути надійними та унікальними для кожного з облікових записів, пише Meta.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні