Категорія
Новини
Дата

Більшість компаній планують підвищення зарплат наступного року. Понад половина відчуває брак кадрів – ЄБА

Більшість компаній, а саме 65% опитаних, планують відкривати вакансії у 2024 році, йдеться в дослідженні Європейської Бізнес Асоціації «Ринок праці під час війни». Згідно з ним, понад 80% бізнесів не планують скорочувати чисельність персоналу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Водночас 93% учасників дослідження підтвердили, що в їхніх компаніях у 2024 році заплановано підвищення рівня заробітної плати.
  • Майже третина HR-спеціалістів відзначили, що в їхніх компаніях планується збільшення рівня заробітної плати на 10–15% наступного року.
  • Стосовно зарплат у 2023 році, то майже половина компаній (47%) мали підвищення рівня заробітної плати на 10–15%.
  • Згідно з опитуванням, бізнес уже стикається з браком кадрів. Так, 55% компаній підтвердили, що вже відчувають дефіцит кадрів, 33% зазначили, що відчувають це частково, і ще 12% поки що не відчувають його. 
  • Також HR-спеціалісти виділили проблеми на ринку праці України зараз: дефіцит талантів, мобілізація, бажання працювати віддалено, відтік кваліфікованих кадрів за кордон, вигорання і втома співробітників та ін.

Контекст

У дослідженні взяв участь 131 фахівець зі сфери управління персоналом. Понад 70% учасників даного дослідження представлять міжнародний бізнес. Найбільша кількість учасників дослідження представляють гуртову та роздрібну торгівлю, фінансові послуги (страхові, банківські, цінні папери), фармацевтичний сектор, спеціалізовані консультаційні послуги (юридичні, аудиторські, маркетингові, рекрутингові тощо).

Нещодавно Європейська Бізнес Асоціація провела восьме щорічне опитування компаній-членів щодо їхніх очікувань на наступний рік. Результат цього року – бізнес зі значно більшим оптимізмом закінчує рік, ніж було у 2022-му. Наприкінці 2022-го зростання бізнесу наступного року очікували 47% опитаних ЄБА компаній, то наразі цей показник становить 58%. Частка менеджерів, що прогнозують негативну динаміку, скоротилася з 25% до 13%. Такий самий тренд видно за всіма показниками – від планів розширення штату та підвищення зарплат до середнього чеку нових інвестицій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні