Категорія
Новини
Дата

Повʼязана з Фрідманом та Авеном LetterOne придбала частку в найбільшій нафтовидобувній компанії Великої Британії

1 хв читання

Інвесткомпанія LetterOne, що частково належить російським підсанкційним бізнесменам Михайлу Фрідману і Петру Авену, стала власником 15% акцій Harbour Energy – найбільшої нафтовидобувної компанії у Великій Британії, пише BBC.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Сама LetterOne не перебуває під санкціями, а Фрідман та Авен не мають жодних контактів з компанією і не отримують прибутків від її діяльності, зазначає агентство.. 
  • LetterOne не матиме права голосу в Harbour Energy, але отримає частку прибутку компанії, що виплачується у вигляді дивідендів.
  • Британському уряду слід було б триматися якомога далі від цієї угоди, сказав в коментарі виданню керівник відділу розслідувань у сфері викопного палива в правозахисній організації Global Witness Луїс Вілсон. 
  • «Компанія, яка частково належить підсанкційним російським олігархам, і яку консерватори вважали надто великим ризиком для володіння кількома тисячами широкосмугових підключень у Великій Британії, отримала значну частку у найбільшому виробнику нафти в країні», – сказав він. 

Контекст

Harbour Energy – найбільший виробник нафти і газу у водах Великої Британії. Раніше вона викупила більшість нафтогазових активів німецької фірми Wintershall DEA у хімічного гіганта BASF.

LetterOne володіє різноманітними активами по всьому світу вартістю $18 млрд, у тому числі мережею магазинів здорового харчування Holland and Barrett. 

Фрідман та Авен потрапили під санкції у березні 2022 року, невдовзі після вторгнення Росії в Україну. Санкції проти колишніх власників Sense Bank запровадили за підтримку дій РФ і фінансове сприяння політиці Кремля щодо агресії проти України. Разом Фрідман та Авен володіють часткою трохи менше 50% групи. Контрольний пакет належить Андрію Косогову, який не перебуває під санкціями.

У серпні Рада ЄС відмовила Михайлу Фрідману в проханні зняти з нього всі чинні санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд