Категорія
Новини
Дата

Близько 40 000 осіб заброньовані з порушеннями. Щонайменше 20% компаній можуть втратити статус критичних після аудиту – «NV Бізнес»

2 хв читання

У перші дні аудиту критично важливих підприємств були виявлені близько 40 000 військовозобовʼязаних, які заброньовані з порушеннями, пише «NV Бізнес». За словами чиновника з команди президента, мінімум 20% компаній після аудиту можуть позбавити статусу критичних.

Міністерство оборони напередодні ініціювало проведення аудиту критично важливих підприємств, які мають право бронювати співробітників від мобілізації.

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Ключові факти

  • Співрозмовник видання, знайомий із ситуацією з бронюванням, повідомив, що в уряді почали фіксувати порушення. Наприклад, статус критично важливих отримали придорожні кафе та ресторани, і там бронюють по 20 кухарів, але найбільше порушень стосується рівня заробітної плати.
  • «Коли підприємство подає документи, то вказує велику зарплату. А тільки-но отримує потрібний статус, там починають платити мінімалку», – зазначає він щодо причин аудиту. 
  • За його словами, у перші дні вже виявлено близько 40 000 військовозобовʼязаних, які заброньовані з порушеннями. Аудитом займається спільна комісія Міноборони, Мінекономіки та апарату Кабміну. 
  • Експерти аналізують документи, за якими кожне підприємство отримало статус критично важливого. Загалом їм доведеться переглянути рішення, які стосуються близько 1000 компаній.
  • «Щонайменше 20% компаній після аудиту з великою ймовірністю втратять статус критичних підприємств. Це стосується тих, хто спочатку не мав би потрапити до цього списку. Багато з цих компаній могли торгувати квотою на бронь», – заявив чиновник із команди Зеленського. 
  • У Кабміні зараз обговорюють зміни до постанови №76, повідомили два джерела. Одна із основних пропозицій – до переліку критично важливих не може потрапити компанія, яка платить своїм працівникам менш ніж 19 000 грн на місяць. Окрім цього, підприємства мають щомісячно подавати звіти про розмір зарплатні.
  • Розглядається і варіант позбавити військові обласні адміністрації права надавати бізнесу статус критично важливого або ж це рішення чиновники на місцях прийматимуть разом із ТЦК. Ще можуть скоротити кількість заброньованих на критично важливих підприємствах, як-от у військовій промисловості чи енергетиці, зі 100% до 70−90%.

Контекст

17 липня уряд запустив новий механізм бронювання через портал «Дія», що значно скоротило час для бронювання співробітників. Це відобразилося на кількості заброньованих. Якщо навесні 2023-го Кабмін надавав статистику про близько 528 000 заброньованих працівників, то зараз цифра втричі більша. «Бронювання мають понад півтора мільйона людей», – розповів Forbes співрозмовник в уряді. 

Уряд на засіданні 8 жовтня погодився з пропозицією Міноборони про проведення до 15 листопада 2024 року аудиту прийняття рішень щодо визначення підприємств, установ та організацій критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

20 жовтня на порталі «Дія» зʼявилося повідомлення, що послуга електронного бронювання через «Дію» тимчасово закрита через аудит заброньованих.

Чому влада пішла на цей крок і яких змін очікувати бізнесу, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

22 жовтня Кабмін дозволив проводити повторні перевірки підприємств на критичність. Про це свідчить постанова №1204. Критичне підприємство, яке не відповідатиме критеріям, втратить цей статус.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд