Категорія
Новини
Дата

Блокчейн-стартап вихідців із Bitfury Stroom залучив $3,5 млн від західних інвесторів. Forbes дізнався деталі угоди

Стартап Stroom українців Ростислава Швеця, Слави Жигуліна та засновника криптоаутсорсера Boosty Labs Віктора Ігнатюка оголосив про залучення посівних інвестицій. Про це Forbes повідомив керівник венчурної студії Boosty Venture Studio Нікіта Штерінгард

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Seed-раунд інвестицій у Stroom на $3,5 млн очолив берлінський криптовалютний інвестиційний фонд Greenfield. У його портфелі вже є засновані українцями проєкти – Near Protocol Іллі Полосухіна та платформа цифрового одягу DressX Дар’ї Шаповалової та Наталії Моденової.
  • До фінансування долучилися сфокусовані на блокчейн-індустрії фонди Lemniscap, No Limit Holdings та Cogitent Ventures, а також кілька інших венчурних фондів та ангельських інвесторів.
  • Stroom – запущений у 2022-му блокчейн-стартап, що розробляє протокол для Lightning Network, платіжного протоколу для операцій з різними блокчейнами. У команді вісім людей, частина з них знаходиться в Україні, частина – в Європі та Канаді.
  • Виторгу стартап не має – продукт перебуває у стадії розробки. Залучені кошти засновники планують витратити на запуск власного токена, він має забезпечити управління протоколом та його децентралізацію.

Контекст

Засновники Stroom – Ростислав Швець, 30, та Слава Жигулін, 31 – у 2019-му разом працювали у компанії Bitfury. Це один з найбільших у світі криптовалютних майнерів, заснований вихідцем із Латвії Валерієм Вавиловим.

У 2021-му майбутні стартапери перетнулися у іншому проєкті – аутсорсинговій компанії з фокусом на крипторозробці Boosty Labs. Там Швець та Жигулін придумали концепцію Stroom й вирішили піти у вільне плавання. Натомість CEO Boosty Labs Віктор Ігнатюк, 28, запропонував інвестувати у їхній стартап і приєднатися до нього у якості партнера.

Загальну суму інвестицій та поточну оцінку Stroom засновники не розголошують. Перший інвестор стартапу – Boosty Venture Studio. Це запущена у 2022-му венчурна студія, створена Boosty Labs та одним із інвесторів компанії криптофондом Hypra Ігоря Перції. «Оцінку не розголошуємо, але раунд був oversubscribed, ми зібрали значно більше, ніж збиралися», – каже CEO студії Штерінгард. Зазвичай стартапи з його студії отримують стартовий капітал до $300 000, підтримку технічної команди Boosty Labs, вихід на інвестиційні фонди індустрії для подальшого фандрейзингу, менторство, юридичне й операційне супроводження. У новому раунді Stroom Штерінгард взяв участь як приватний ангельський інвестор.

«Lightning Network на поточний час – найбільш багатообіцяюча технологія масштабування Bitcoin, що дозволяє радикально знизити вартість платежів та пришвидшити їх до секунд, а іноді й до долей секунд», – каже Штерінгард. Протокол Stroom дозволяє користувачам використовувати свій капітал у Bitcoin одночасно на мережі Lightning та Ethereum.

Стартап уже відкрив платіжний канал у Lightning Network з однією з найбільших криптобірж світу Binance. Монетизувати проєкт засновники планують за рахунок комісій за маршрутизацію платежів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні