Категорія
Новини
Дата

Блокування кордону. Митниця в листопаді недовиконала план надходжень до бюджету на 20%

У листопаді Державна митна служба за результатами митних оформлень імпорту та експорту товарів перерахує до держбюджету 39,2 млрд грн митних та інших платежів, або 81% від плану, повідомив голова профільного комітету Верховної Ради, народний депутат Данило Гетманцев. Головною причиною падіння митних платежів він вважає блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

Ключові факти

  • Індикативний показник у 48,5 млрд грн виконано лише на 39,2 млрд грн, або на 81%, повідомив Гетманцев у своєму телеграм-каналі.
  • За його словами, зважаючи на перевиконання плану в жовтні, недовиконання у листопаді можна пояснити лише падінням вантажообігу на західній ділянці кордону.
  • «Ось прямі втрати від безглуздого незаконного і несправедливого блокування», – зазначив нардеп.

Контекст

За даними Держмитслужби, у жовтні порівняно з вереснем 2023 року надходження зросли на 5 млрд грн, або на 11,7% (відповідно у вересні до бюджету перерахували 43,3 млрд грн). Порівняно з жовтнем минулого року (32,5 млрд грн) фактичні надходження збільшились на 48,8%, або на 15,8 млрд грн. 

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Цього тижня лідер польської платформи «Громадянська коаліція» Дональд Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького у бездіяльності в ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною. За його словами, таку бездіяльність не можна пробачити, тому що таким чином «ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини та не дбаємо про польські інтереси».

28 листопада уряд Польщі вперше відреагував на блокаду кордону, зокрема, міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єрові Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників.

Блокування кордону призвело до зростання цін на деякі товари, зокрема скраплений газ (LPG), яким користується близько 1 мільйона автомобілістів в Україні, зріс на 30%.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні