Блокування кордону. Україна вимагатиме від Польщі та Єврокомісії роз’яснень щодо порушень з боку протестувальників /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Блокування кордону. Україна вимагатиме від Польщі та Єврокомісії роз’яснень щодо порушень з боку протестувальників

Getty Images

Українські посадовці під час сьогоднішньої зустрічі з представниками Польщі та Єврокомісії хочуть отримати роз’яснення щодо порушення протестувальниками міжнародних стандартів і заявлених умов під час страйку на кордоні, повідомив в ефірі Радіо Свобода заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Деркача, сьогоднішню зустріч організувала Єврокомісія і вона буде присвячена саме питанням блокування кордону. 
  • «Ми дуже сподіваємось, що отримаємо відповіді на наші листи як від польської сторони, так і від європейської сторони про численні порушення протестувальниками умов, про які вони заявляли, і міжнародних стандартів. І мені здається, що це вже достатні підстави, щоб припинити цей страйк», – сказав заступник міністра.
  • Він припустив, що також будуть пропозиції від ЄС, щоб розблокувати кордон якнайшвидше.
  • На його думку, неправильно давати дозвіл на страйк, який «блокує по кордон, і створює небезпеку для двох країн». 
  • За його словами, порушення протестувальниками умов проведення протесту, а також міжнародних стандартів, має призвести до негайного зупинення і скасування дозволів на проведення страйків.
  • «Інше питання – наскільки правомірно чи неправомірно такі дозволи видавались», – пояснив Деркач.

Контекст

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: Корчова – Краковець, Гребенне – Рава-Руська та Дорогуськ – Ягодин. 

Організатори протесту пропускають лише безпекові та гуманітарні вантажі, решту – по одному вантажному автомобілю на годину. Якщо Україна не виконає їхні умови, польські перевізники планують продовжувати страйки до 3 січня.

Переговори 13 листопада з польськими протестувальниками, які блокують рух вантажівок на кордоні, теж не мали успіху.

15 листопада протестувальники вчергове відмовилися приймати пропозицію після тристоронніх переговорів.

Що означає перекриття трьох найбільших пунктів пропуску з Польщею для української економіки та чи можливо знайти компроміси з польськими мітингарями, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

21 листопада на пункті пропуску «Краківець – Корчова» українські перевізники розпочали мітинг у відповідь на блокування польськими протестувальниками перетину кордону. В акції взяли участь перевізники та водії разом із транспортом, загалом під кордон приїхало понад 30 вантажівок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні