Категорія
Новини
Дата

Bloomberg: США розглядають заборону імпорту нафти з Росії

Адміністрація Джо Байдена хоче повністю заборонити імпорт російської нафти в США, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Адміністрація Байдена, за словами джерел видання, веде перемовини з нафтогазовою промисловістю про те, як помʼякшити вплив такого кроку на американських споживачів. Речник Білого дому заявив, що рішення не прийнято.
  • Нафта РФ становила близько 3% усіх поставок нафти США у 2021 році. За даними розвідувальної компанії Kpler, імпорт російської нафти в США в 2022 році впав до найнижчих річних темпів з 2017 року.
  • Якщо врахувати інші нафтопродукти, наприклад, мазут, який можна використовувати як сировину для виробництва бензину та дизелю, то на Росію припадало близько 8% імпорту нафти в 2021 році.
  • Загалом минулого року США закупили російської нафти на $17 млрд. Половину напряму з Росії, іншу — через інші країни. За даними митної служби Росії, увесь російський нафтовий экспорт за 2021 рік – $110 млрд.
  • Однак Білий дім переживає, що заборона на закупку російської нафти може не зашкодити російській економіці – нафта РФ просто піде на інші ринки. А от у США ціни на бензин підуть вгору. «Будь-які обмеження продажу російської [нафти] завдадуть болю виключно покупцю, бо росіяни можуть легко продавати її Китаю чи Індії», — сказав Девід Веч, головний економіст Vortexa Ltd.

Контекст

Володимир Путін 24 лютого оголосив Україні війну. Майже відразу – без введення санкцій – російським нафтовим компаніям почали відмовляти у співпраці. Деякі судновласники перестали фрахтувати флот для транспортування їхньої нафти.

У перший день війни фʼючерси на нафту марки Brent підскочили більш ніж на 3,5% і подолали позначку у $100 за барель вперше з вересня 2014 року. 3 березня ціна вже $118 за барель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні