Категорія
Новини
Дата

Нафта Brent оновила семирічний максимум. Ціна піднялася вище за $96 на тлі побоювань війни в Україні

1 хв читання

Ціна на нафту марки Brent у понеділок оновила більш ніж семирічний максимум, повідомляє Reuters. Ціна сорту піднялася вище за $96 за барель через посилення геополітичної напруги навколо України.

Ключові факти

  • Нафта Brent у понеділок на біржі ICE досягла найвищого рівня з жовтня 2014 року, подорожчавши до $96,16 за барель. Після цього ціна знизилася до $94,33.
  • Американська нафта WTI подорожчала менш ніж на 0,1% до $93,11, раніше коливаючись близько сесійного максимуму $94,94, найвищого рівня з вересня 2014 року.
  • На 12.00 за Києвом Brent коштувала $94,28 за барель, WTI — $93,10/бар.
  • Учасники ринку стурбовані тим, що можливе вторгнення Росії в Україну може порушити постачання.

Контекст

У 2021 році ціни на нафту зросли на 30%. У лютому цього року котирування Brent змогли перевищити $92 за барель уперше з жовтня 2014 року. Ціни зростають на тлі дефіциту пропозиції та відновлення попиту на пальне у світі. Також зростанню сприяє нарощування російських військ біля кордонів України та ситуація на Близькому Сході, яка несе ризики перебоїв постачання.

Ціни на Brent можуть пробити позначку $120 за барель на тлі ескалації конфлікту між Росією та Україною, прогнозує банк JPMorgan. Дефіцит пропозиції та геополітична напруга вже підняли ціни на 15% цього року.

Якщо Росія скоротить обсяги експорту нафти вдвічі, вартість Brent може зрости до $150 за барель, вважають у JPMorgan.

Прогнози JP Morgan щодо нафти Brent на перший квартал 2021 року становлять $84 за барель, до четвертого кварталу ціна може зрости до $89. Для WTI прогноз становить $81 та $86 на перший та четвертий квартали відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні