Категорія
Новини
Дата

Нафта Brent оновила семирічний максимум. Ціна піднялася вище за $96 на тлі побоювань війни в Україні

Ціна на нафту марки Brent у понеділок оновила більш ніж семирічний максимум, повідомляє Reuters. Ціна сорту піднялася вище за $96 за барель через посилення геополітичної напруги навколо України.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нафта Brent у понеділок на біржі ICE досягла найвищого рівня з жовтня 2014 року, подорожчавши до $96,16 за барель. Після цього ціна знизилася до $94,33.
  • Американська нафта WTI подорожчала менш ніж на 0,1% до $93,11, раніше коливаючись близько сесійного максимуму $94,94, найвищого рівня з вересня 2014 року.
  • На 12.00 за Києвом Brent коштувала $94,28 за барель, WTI — $93,10/бар.
  • Учасники ринку стурбовані тим, що можливе вторгнення Росії в Україну може порушити постачання.

Контекст

У 2021 році ціни на нафту зросли на 30%. У лютому цього року котирування Brent змогли перевищити $92 за барель уперше з жовтня 2014 року. Ціни зростають на тлі дефіциту пропозиції та відновлення попиту на пальне у світі. Також зростанню сприяє нарощування російських військ біля кордонів України та ситуація на Близькому Сході, яка несе ризики перебоїв постачання.

Ціни на Brent можуть пробити позначку $120 за барель на тлі ескалації конфлікту між Росією та Україною, прогнозує банк JPMorgan. Дефіцит пропозиції та геополітична напруга вже підняли ціни на 15% цього року.

Якщо Росія скоротить обсяги експорту нафти вдвічі, вартість Brent може зрости до $150 за барель, вважають у JPMorgan.

Прогнози JP Morgan щодо нафти Brent на перший квартал 2021 року становлять $84 за барель, до четвертого кварталу ціна може зрости до $89. Для WTI прогноз становить $81 та $86 на перший та четвертий квартали відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні