Категорія
Новини
Дата

Samsung скоротить виробництво чипів памʼяті після найгіршого квартального прибутку за 14 років

Південнокорейська компанія Samsung Electronics Co. скорочує виробництво чипів памʼяті після того, як повідомила про найнижчий прибуток з часів фінансової кризи 2009 року, пише Bloomberg. Рішення є важливим кроком на шляху до припинення надлишку пропозиції, що призвело до падіння цін у галузі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Операційний прибуток найбільшого у світі виробника мікросхем памʼяті впав більш ніж на 95%, до 600 млрд вон ($450 млн), за перший квартал, не дотягнувши до середньої оцінки аналітиків 1,4 трлн вон. Продажі впали на 19%, до 63 трлн вон.
  • Samsung заявила, що скоротить виробництво чипів памʼяті до «значного рівня», на що чекали конкуренти після того, як накопичення запасів завдало їм збитків.
Samsung скоротить виробництво чипів памʼяті після найгіршого квартального прибутку за 14 років /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Найбільша південнокорейська компанія раніше опиралася цьому рішенню, незважаючи на спад, частково для того, щоб відібрати частку ринку у конкурентів SK Hynix Inc. та Micron Technology Inc., які були змушені скоротити виробництво. 
  • «Оскільки він коригує виробництво і знижує випуск мікросхем памʼяті до значного рівня, ситуація з попитом і пропозицією може покращитися набагато швидше», – сказав аналітик Yuanta Securities Co Байк Гільхʼюн. 
  • Акції Samsung зросли на 4,7%, що стало найвищим внутрішньоденним стрибком за три місяці. 
  • «Ми скоротили короткострокові виробничі плани, але оскільки ми прогнозуємо стійкий попит у середньостроковій та довгостроковій перспективі, ми продовжимо інвестувати в інфраструктуру…», – йдеться в заяві компанії.

Контекст

Нещодавно Samsung Electronics заклала фундамент нового комплексу досліджень і розробок у галузі напівпровідників у Південній Кореї. У нього вона планує інвестувати близько 20 трлн вон ($15 млрд) до 2028 року, щоб стати лідером у технології чипів.

Наприкінці грудня Samsung Electronics повідомила, що має намір збільшити потужності з виробництва мікросхем на своєму найбільшому заводі з виробництва напівпровідників у наступному році, незважаючи на прогнози економічного спаду

Надлишок пропозиції означає різкий поворот від глобального дефіциту чипів протягом двох років підвищеного попиту, пише The Wall Street JournalАпетит споживачів до електроніки послабився на тлі зростання відсоткових ставок, падіння фондового ринку та побоювань рецесії. 

Прибуток південнокорейської Samsung Electronics за IV квартал 2022 року впав на дві третини, до восьмирічного мінімуму, оскільки слабка світова економіка вдарила по цінах на мікросхеми памʼяті і приборкала попит на електронні пристрої, пише Reuters. Операційний прибуток за жовтень–грудень впав на 69%, до 4,3 трлн вон ($3,37 млрд), з 13,87 трлн вон рік тому. Це був найменший квартальний прибуток Samsung з третього кварталу 2014 року.

Зростання глобальних процентних ставок і вартість життя знизили попит на смартфони та інші пристрої, які виробляє Samsung, а також на напівпровідники, які компанія постачає своїм конкурентам, таким як Apple Inc.

Аналітики очікували, що прибуток Samsung Electronics Co Ltd у першому кварталі впаде на 92%, пише Reuters. Це повʼязано з надлишком чипів і тим, що покупці, такі як центри обробки даних та виробники компʼютерів, уповільнили закупівлі на тлі глобального економічного спаду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні