Категорія
Новини
Дата

Чехія запропонує Єврокомісії заборонити імпорт російського зерна до ЄС

1 хв читання

Чехія на найближчій зустрічі міністрів сільського господарства ЄС запропонує Брюсселю внести імпорт російського та білоруського зерна до списку санкцій. Про це повідомив міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний в ефірі телеканалу CT24.

Ключові факти

  • За словами міністра, йдеться про зернові й олійні культури з РФ та Білорусі.
  • «Російському зерну і білоруським товарам просто немає чого робити в Європі. Я не бачу жодної причини, чому російське зерно мало би бути в Європі. Немає жодної причини підтримувати агресора», – наголосив Виборний.
  • Він переконаний, що відмова від імпорту не призведе до суттєвого подорожчання продуктів. Міністр пояснив, що Чехія збирає 8 млн т зернових на рік, тоді як потреба країни становить близько 5 млн т.

Контекст

Цього тижня Єврокомісія має представити свою пропозицію щодо кількісних обмежень імпорту зерна з Росії та Білорусі, але про повне ембарго не йдеться.

За даними Євростату, експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік.

6 березня стало відомо, що уряд Латвії затвердив перелік сільськогосподарських та кормових товарів з РФ та Білорусі, які підпадають під раніше запроваджену в країні заборону на імпорт такої продукції. За даними міністерства землеробства Латвії, під заборону потрапили овочі та фрукти, зернові й кормові культури.

Польща заявила, що проаналізує наслідки рішення Латвії заборонити імпорт російських агропродуктів і не виключає, що сама зробить відповідні кроки.

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава офіційно звернеться до Єврокомісії із закликом про повну блокаду на ввезення до ЄС будь-якої агропродукції з РФ та Білорусі.

Україна прийме обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але натомість закликає Брюссель заборонити імпорт російського зерна, заявив раніше заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. 

8 березня нижня палата сейму Польщі закликала Єврокомісію заблокувати постачання до ЄС сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні