Категорія
Новини
Дата

Чехія запропонує Єврокомісії заборонити імпорт російського зерна до ЄС

Чехія на найближчій зустрічі міністрів сільського господарства ЄС запропонує Брюсселю внести імпорт російського та білоруського зерна до списку санкцій. Про це повідомив міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний в ефірі телеканалу CT24.

Ключові факти

  • За словами міністра, йдеться про зернові й олійні культури з РФ та Білорусі.
  • «Російському зерну і білоруським товарам просто немає чого робити в Європі. Я не бачу жодної причини, чому російське зерно мало би бути в Європі. Немає жодної причини підтримувати агресора», – наголосив Виборний.
  • Він переконаний, що відмова від імпорту не призведе до суттєвого подорожчання продуктів. Міністр пояснив, що Чехія збирає 8 млн т зернових на рік, тоді як потреба країни становить близько 5 млн т.

Контекст

Цього тижня Єврокомісія має представити свою пропозицію щодо кількісних обмежень імпорту зерна з Росії та Білорусі, але про повне ембарго не йдеться.

За даними Євростату, експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік.

6 березня стало відомо, що уряд Латвії затвердив перелік сільськогосподарських та кормових товарів з РФ та Білорусі, які підпадають під раніше запроваджену в країні заборону на імпорт такої продукції. За даними міністерства землеробства Латвії, під заборону потрапили овочі та фрукти, зернові й кормові культури.

Польща заявила, що проаналізує наслідки рішення Латвії заборонити імпорт російських агропродуктів і не виключає, що сама зробить відповідні кроки.

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава офіційно звернеться до Єврокомісії із закликом про повну блокаду на ввезення до ЄС будь-якої агропродукції з РФ та Білорусі.

Україна прийме обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але натомість закликає Брюссель заборонити імпорт російського зерна, заявив раніше заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. 

8 березня нижня палата сейму Польщі закликала Єврокомісію заблокувати постачання до ЄС сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні