Категорія
Новини
Дата

Через систему «Шлях» за рік видали 1,2 млн дозволів на виїзд за кордон. Більшість стосується виїздів у бізнес-справах

За рік понад 1,2 млн дозволів на виїзд за кордон було видано через систему «Шлях», повідомила система Опендатабот. Більшість стосується виїздів у бізнес-справах.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після запровадження воєнного стану для виїзду за кордон чоловікам призовного віку та решті категорій воєннозобовʼязаних потрібно потрапити до системи «Шлях», звернувшись до Мінінфраструктури або обласної військової адміністрації. 
  • Загалом на 1 березня за «загальною процедурою» було видано понад 1,27 млн дозволів на виїзд, свідчать дані Опендатабот.
  • Переважна більшість стосується виїздів у бізнес-справах – близько 1,1 млн дозволів. Лише 170 000 дозволів було видано на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій.
  • Більше третини дозволів для бізнесу – близько 400 000 – були видані з листопада минулого року до лютого включно. Що стосується виїздів «за гуманітаркою», то у цьому випадку все більш стабільно – 70 000 дозволів протягом останніх 3,5 місяців.
  • Виїзд окремих категорій осіб регламентується спеціальними правилами, серед іншого, це стосується спортсменів та діячів культури. 
  • Чоловіки мають право виїхати за кордон з гуманітарною місією або на потреби ЗСУ, завдяки чому поза межами України можна знаходитися протягом 30 днів. Крім того, їм дозволено виїжджати у бізнес-справах, наприклад, для перевезення людей або вантажів – термін перебування в інших державах у такому випадку дорівнює 45 дням. 

Контекст

Система «Шлях» запрацювала в Україні 17 березня 2022 року. Вона відкрила водіям гуманітарних вантажів двері за кордон. Система була створена у 2021 році для усунення корупційних ризиків у сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення. Проте свою роботу розпочала саме під час великої війни.

Щоб виїхати за кордон по системі «Шлях», потрібно подати відповідну заявку до Мінінфраструктури або обласних військових адміністрацій.

Щоб отримати дозвіл, потрібно звернутися з електронним листом до відповідної ОВА. Після опрацювання заявки відповідна обласна державна адміністрація приймає рішення про виїзд за кордон. Якщо заявник отримав дозвіл покинути межі України для перевезення гуманітарного вантажу, то його відомості вносять до інформаційної системи «Шлях». Також надсилається лист до Державної прикордонної служби, яка приймає остаточне рішення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні