Кабмін призначив Чернишова головою «Нафтогазу» і змінив статут компанії (оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Кабмін призначив Чернишова головою «Нафтогазу» і змінив статут компанії (оновлено)

Getty Images

Кабінет Міністрів призначив колишнього міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова головою правління НАК «Нафтогаз України», про це йдеться у розпорядженні уряду від 3 листопада. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль у п'ятницю представив колективу «Нафтогазу» новопризначеного голову правління.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідно до документа, Чернишов стає головою правління акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України». Це розпорядження набирає чинності з 4 листопада.
  • Також Кабмін змінив статут «Нафтогазу» та скасував проведення конкурсного відбору на посаду голови правління, свідчать розпорядження уряду №1233 та №1234.
  • Відтепер порядок відбору керівників госсуб’єктів державного сектору економіки не застосовуватиметься для відбору кандидатів на посаду голови правління «Нафтогазу».
  • Наглядова рада отримала право приймати рішення шляхом заочного голосування (опитування). Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість кількісного складу членів наглядової ради.
  • Оновлено о 14:40. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль представив колективу «Нафтогазу» новопризначеного голову правління. 
Олексій Чернишов призначений головою "Нафтогазу"

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль представив колективу «Нафтогазу» нового голову правління Олексія Чернишова

  • «Перед новим головою стоять важливі завдання: проходження опалювального сезону; управління ТЕЦ, що передані в управління «Нафтогазу»; накопичення газу протягом усього опалювального сезону; нарощення власного газовидобутку; забезпечення фінансового ресурсу для стабільної роботи компанії», – йдеться у повідомленні в телеграм голови уряду.
  • Також Шмигаль подякував Юрію Вітренку за його роботу на посаді голови правління «Нафтогазу» «в цей найскладніший для нашої держави час».

Контекст

Кабмін затвердив звільнення СЕО НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка 1 листопада. Головним претендентом на його місце вважали очільника Міністерства розвитку громад та територій (раніше – Мінрегіонбуд) Олексія Чернишова.

Чернишов очолював Мінгромад із березня 2020 року. До цього (з жовтня 2019-го по березень 2020-го) він очолював Київську обласну державну адміністрацію. У 2017–2019 роках був головою наглядової ради Українського клубу нерухомості URE Club.

У Чернишова добрі взаємини з Єрмаком та Зеленським, каже на правах анонімності один із близьких до ОП співрозмовників. «Головна перевага Чернишова – він неконфліктний та вміє знайти з кожним спільну мову», – каже співрозмовник. Чернишов разом зі Шмигалем та міністром фінансів Сергієм Марченком представляли Україну на нещодавній конференції донорів у Берліні. Також він брав участь в оцінці збитків, завданих Україні РФ.

Раніше Нацагентство з питань запобігання корупції заявляло, що призначення Чернишова на посаду голови «Нафтогазу» є незаконним, але зміни до статуту можуть розблокувати такий крок.

«Нафтогаз» у січні – червні 2022 року отримав рекордний збиток у 57 млрд грн. Серед головних причин – різниця між вартістю імпортованого газу та ціною його продажі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні