Кабмін призначив Чернишова головою «Нафтогазу» і змінив статут компанії (оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Кабмін призначив Чернишова головою «Нафтогазу» і змінив статут компанії (оновлено)

1 хв читання

Getty Images

Кабінет Міністрів призначив колишнього міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова головою правління НАК «Нафтогаз України», про це йдеться у розпорядженні уряду від 3 листопада. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль у п'ятницю представив колективу «Нафтогазу» новопризначеного голову правління.

Ключові факти

  • Відповідно до документа, Чернишов стає головою правління акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України». Це розпорядження набирає чинності з 4 листопада.
  • Також Кабмін змінив статут «Нафтогазу» та скасував проведення конкурсного відбору на посаду голови правління, свідчать розпорядження уряду №1233 та №1234.
  • Відтепер порядок відбору керівників госсуб’єктів державного сектору економіки не застосовуватиметься для відбору кандидатів на посаду голови правління «Нафтогазу».
  • Наглядова рада отримала право приймати рішення шляхом заочного голосування (опитування). Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість кількісного складу членів наглядової ради.
  • Оновлено о 14:40. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль представив колективу «Нафтогазу» новопризначеного голову правління. 
Олексій Чернишов призначений головою "Нафтогазу"

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль представив колективу «Нафтогазу» нового голову правління Олексія Чернишова

  • «Перед новим головою стоять важливі завдання: проходження опалювального сезону; управління ТЕЦ, що передані в управління «Нафтогазу»; накопичення газу протягом усього опалювального сезону; нарощення власного газовидобутку; забезпечення фінансового ресурсу для стабільної роботи компанії», – йдеться у повідомленні в телеграм голови уряду.
  • Також Шмигаль подякував Юрію Вітренку за його роботу на посаді голови правління «Нафтогазу» «в цей найскладніший для нашої держави час».

Контекст

Кабмін затвердив звільнення СЕО НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка 1 листопада. Головним претендентом на його місце вважали очільника Міністерства розвитку громад та територій (раніше – Мінрегіонбуд) Олексія Чернишова.

Чернишов очолював Мінгромад із березня 2020 року. До цього (з жовтня 2019-го по березень 2020-го) він очолював Київську обласну державну адміністрацію. У 2017–2019 роках був головою наглядової ради Українського клубу нерухомості URE Club.

У Чернишова добрі взаємини з Єрмаком та Зеленським, каже на правах анонімності один із близьких до ОП співрозмовників. «Головна перевага Чернишова – він неконфліктний та вміє знайти з кожним спільну мову», – каже співрозмовник. Чернишов разом зі Шмигалем та міністром фінансів Сергієм Марченком представляли Україну на нещодавній конференції донорів у Берліні. Також він брав участь в оцінці збитків, завданих Україні РФ.

Раніше Нацагентство з питань запобігання корупції заявляло, що призначення Чернишова на посаду голови «Нафтогазу» є незаконним, але зміни до статуту можуть розблокувати такий крок.

«Нафтогаз» у січні – червні 2022 року отримав рекордний збиток у 57 млрд грн. Серед головних причин – різниця між вартістю імпортованого газу та ціною його продажі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні