Категорія
Новини
Дата

Чеська Czechoslovak Group випускатиме 155-мм снаряди в Україні спільно з «Українською бронетехнікою»

1 хв читання

Чеська компанія Czechoslovak Group (CSG) та «Українська бронетехніка» підписали угоду про співпрацю у виробництві 155-мм в Україні з наступного року, повідомляє CSG. Угода є частиною більшого пакету контрактів, підписаних двома компаніями 2 жовтня під час Міжнародного форуму оборонної промисловості (DFNC2) у Києві.

CSG є одним з найбільших виробників і постачальників зброї в Центральній Європі.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, CSG надасть українському виробнику необхідні ноу-хау та допомогу для початку виробництва 155-мм артилерійських снарядів безпосередньо в Україні. 
  • Планується, що у 2025 році в рамках співпраці між CSG і «Українською бронетехнікою» буде вироблено 100 000 одиниць боєприпасів, а у 2026 році щорічний обсяг виробництва перевищить 300 000 одиниць.
  • Виробництво боєприпасів здійснюватиметься у Чехії та Україні з метою збільшення та прискорення виробництва для української армії та зниження ціни на артилерійські снаряди. 
  • Виробництво охоплюватиме кілька типів боєприпасів великого калібру.
  • «Ця наша ініціатива заснована на ідеї власника CSG Міхала Стрнада про перенесення та локалізації виробництва, і, на відміну від інших компаній, ми також підписали угоду про реалізацію», – сказав комерційний директор CSG Defence Ріхард Кубена.

Контекст

CSG належить чеському підприємцю Міхалу Стрнаду, вона має ключові виробничі потужності в Чехії, Словаччині, Іспанії, Італії, Індії, Великій Британії та США та експортує свою продукцію по всьому світу. До групи входять, зокрема, чеський виробник автомобілів Tatra Trucks, найбільший у світі виробник малокаліберних боєприпасів Fiocchi та чеський виробник радарів Eldis. У компаніях, що входять до групи CSG, та у звʼязаних з нею компаніях працює понад 10 000 співробітників. У 2023 році консолідований обсяг продажів групи сягнув €1,73 млрд.

CSG – одна із компаній, яка підтримувала Україну задовго до вторгнення РФ. У 2018 році компанії-члени CSG поставили в Україну десятки самохідних гаубиць та бойових машин піхоти. Після 24 лютого 2022 року компанії Czechoslovak Group здійснили більш суттєві поставки військової техніки в Україну, включаючи танки, бойові машини піхоти, самохідні гаубиці та системи ППО.

CSG також інтенсивно співпрацює у постачанні великокаліберних боєприпасів в Україну в рамках чеської ініціативи (Czech Ammunition Initiative).

Україна відчуває гостру нестачу артилерійських снарядів. У лютому європейські столиці намагалися зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолила цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України.

За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік. Річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року, заявляв раніше голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд