Фото: ДБР
Категорія
Новини
Дата

ДБР затримало топменеджмент концерну на Житомирщині за підозрою у постачаннях продукції російському ВПК

Фото: ДБР

Групу компаній з Житомирщини підозрюють у постачаннях підприємствам оборонно-промислового комплексу РФ систем загородження, які використовуються в війні проти України, повідомляє пресслужба ДБР. За даними Liga.net, йдеться про «Виробниче обʼєднання Техна», яке змінило назву на ТОВ «ОДП Груп».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі затримано двох топменеджерів концерну, яким було оголошено про підозру в учиненні умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору, вчинених організованої групою (ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України).
  • Щонайменше ще троє учасників групи, у тому числі її організатор, перебувають за межами України, їм буде повідомлено про підозру заочно.
ДБР затримало топменеджмент концерну на Житомирщині за підозрою у постачаннях продукції російському ВПК /Фото 1

Фото: ДБР

ДБР затримало топменеджмент концерну на Житомирщині за підозрою у постачаннях продукції російському ВПК /Фото 2

Фото: ДБР

ДБР затримало топменеджмент концерну на Житомирщині за підозрою у постачаннях продукції російському ВПК /Фото 3

Фото: ДБР

ДБР затримало топменеджмент концерну на Житомирщині за підозрою у постачаннях продукції російському ВПК /Фото 4

Фото: ДБР

ДБР затримало топменеджмент концерну на Житомирщині за підозрою у постачаннях продукції російському ВПК /Фото 5

Фото: ДБР

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За даними слідства, до початку війни концерн належав підприємцю, який за декілька днів до початку війни виїхав з України, а після вторгнення переоформив власність на підконтрольних осіб, які продовжували працювати з РФ.
  • У ДБР стверджують, що нові власники концерну налагодили постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб третьої сторони. 
  • Протягом 2022 року фігуранти поставили до Росії декілька партій відповідної продукції на понад $1,5 млн.
  • Наприкінці грудня 2023 року відбулися обшуки у приміщеннях концерну та місцях проживання його топменеджерів, слідчі ДБР вилучили речі й документи, які свідчать про провадження операційної діяльності підприємств концерну на території України та Росії.
  • Наразі вирішується питання щодо арешту майна підприємств та передача їх в АРМА.
  • Правоохоронці не розкривають назву компанії, але Liga.net звернула увагу, що на одній з фотографій ДБР видно логотип звягельського металообробного підприємства «Техна». У травні 2023 року ТОВ «Виробниче обʼєднання Техна» змінило назву на ТОВ «ОДП Груп».

Контекст

Компанія ТОВ «ОДП Груп» зареєстрована у 2004 році у місті Звягелі на Житомирщині. Згідно із даними YouControl, розмір статутного капіталу складає 10 млн грн. Виручка ТОВ за підсумками 2022 року склала 118,6 млн грн, за 2021 – 200,8 млн грн. Активи на кінець 2022 року – 320 млн грн, зобовʼязання – 311,6 млн грн.

Основний КВЕД підприємства – виробництво машин і устатковання для сільського та лісового господарства, також ТОВ займається виробництвом виробів із дроту, ланцюгів і пружин.

Кінцевими бенефіціарними власниками значаться Віталій Бруй, Сергій Степура і Олег Бєлоконь.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні