Категорія
Новини
Дата

Держава стала власником Сенс Банку. Головою правління призначили екскерівника Універсал Банку Кузьміна

Держава в особі Міністерства фінансів стала 100-відсотковим власником Сенс Банку (Колишній Альфа-Банк Україна). Головою правління вже державного Сенс Банку призначили колишнього голову правління Універсал Банку Дмитра Кузьміна. Про це повідомили у пресслужбі Мінфіну.  

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Міністерство фінансів 22 липня викупило за 1 гривню Сенс Банк у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. 
  • Перехід банку у власність держави сприятиме захисту інтересів вкладників банку і дасть змогу уникнути загроз для фінансової стабільності в Україні, наголосили в Нацбанку. 
  • Головою правління державного Сенс Банку призначили Дмитра Кузьміна – цю кандидатуру запропонував Мінфін за погодження з НБУ. Нове керівництво приступає до виконання своїх обов’язків з моменту припинення ФГВФО тимчасової адміністрації. 

Контекст 

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Сенс Банку, що належить підсанкційним росіянам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам. Нацбанк направив до Кабміну пропозицію націоналізувати банк. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Сенс Банку.

Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізичних осіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). 

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. 

Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні