Михайло Фрідман і Петро Авен /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Уряд погодив націоналізацію Сенс Банку. Мінфін викупить акції за одну гривню

Михайло Фрідман і Петро Авен Фото Getty Images

Кабінет міністрів дозволив Міністерству фінансів стати власником 100% акцій Сенс Банку (раніше Альфа-Банк), який належав підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену і партнерам. Про ухвалення відповідної постанови повідомив народний депутат Ярослав Железняк, опублікувавши копію проєкту документа. Пізніше постанову опублікували на урядовому порталі.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з постановою, держава в особі Мінфіну придбає у Фонду гарантування фізичних осіб Сенс Банк за 1 грн. 
  • Мінфін буде органом управління корпоративними правами та акціями Сенс Банку, йдеться у тексті документу. 
  • Уряд визначив держаний Укрексімбанк депозитарною установою, в якій відкрито рахунок у цінних паперах на ім’я держави, на який будуть зараховані права на акції Сенс Банку.
Уряд погодив націоналізацію Сенс Банку. Мінфін викупить акції за одну гривню /Фото 1

Копія проєкту постанови про націоналізацію Сенс Банку. Скрін: Ярослав Железняк

  • Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізичних осіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). За даними НБУ, у 2022 році чистий збиток Сенс Банку перевищив 6,9 млрд грн.

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

16 червня президент Володимир Зеленський підписав та відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати таку установу, якщо проти неї та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. «Сенс» підпадає під обидва критерії.

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Сенс Банку, що належить підсанкційним росіянам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам. 

З 21 липня в банку запрацює тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів фізосіб. Напередодні Нацбанк направив до Кабміну пропозицію націоналізувати банк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні