НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку Сенс Банку та запропонував Кабміну націоналізувати його /sensebank.com.ua
Категорія
Новини
Дата

НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку Сенс Банку та запропонував Кабміну націоналізувати його

sensebank.com.ua

Національний банк України ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Сенс Банку, що належить підсанкційним росіянам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам. З 21 липня в банку запрацює тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів фізосіб. НБУ направив до Кабінету міністрів пропозицію націоналізувати банк. Голосування уряду з цього питання очікується 21 липня. Про це на брифінгу 20 липня заявив голова НБУ Андрій Пишний.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Санкції проти власників істотної участі несуть репутаційні ризики для банку, наголосив Пишний. Ці ризики призвели до погіршення окремих показників банку: погіршення платіжної дисципліни позичальників Банку вплинуло на регулятивний капітал, який за період із 1 березня 2022 року до 1 липня 2023 року зменшився на 50%.
  • НБУ також отримав повідомлення про наміри ABH Holdings S.A. передати контроль над Сенс Банком на користь Karswell Limited (Кіпр), що суперечитиме санкціям РНБО як проти акціонерів Фрідмана, Авена та Андрія Косогова, так і проти компаній ABH Holdings S.A. та ABH Ukraine Limited, йдеться в релізі Нацбанку.
  • Введення тимчасової адміністрації не вплине на можливості клієнтів-фізосіб, зазначила на брифінгу директорка Фонду гарантування Світлана Рекрут. Зокрема, вони зможуть користуватися своїми рахунками та знімати готівку, банкомати працюватимуть. Натомість юридичні особи зможуть приймати кошти на свої рахунки, але відправляти зі своїх рахунків зможуть з другої половини дня 21 липня.
  • У ці декілька днів, коли працюватиме тимчасова адміністрація, не діятимуть договори про кредитування, додала Рекрут. «Юридичні особи, що мають діючі кредитні договори та кредитні лінії, вони не діятимуть на період здійснення тимчасової адміністрації», – зазначила директорка ФГВФО. 
  • За інформацією співрозмовників Forbes серед посадовців у держструктурах, що беруть участь у націоналізації, СЕО націоналізованого банку може стати колишній голова правління Універсал Банку Дмитро Кузьмін. Призначення має відбутися за поданням Міністерства фінансів та за погодженням з НБУ після рішення уряду.
  • 21 липня уряд має ухвалити рішення про купівлю банку. Далі за поданням Мінфіну та за погодженням з НБУ Кабмін має обрати новий топменеджмент Сенс Банку. «І в понеділок банк вже працюватиме у звичайному режимі, але з новим власником», – підсумувала Рекрут.

Контекст

16 червня президент Володимир Зеленський підписав та відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати таку установу, якщо проти неї та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. «Сенс» підпадає під обидва критерії.

Наприкінці червня Forbes стало відоме імʼя можливої CEO націоналізованого Сенс Банку – цю посаду може обійняти колишня топменеджерка ПриватБанку Галина Пахачук, 57, розповіли пʼять співрозмовників із трьох різних держустанов і серед менеджерів, дотичних до діючих акціонерів банку.

Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізичних осіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). 

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. 

Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні