BAFTA /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав премію BAFTA

Мстислав Чернов отримує нагороду BAFTA Фото Getty Images

Стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова перемогла у номінації «Найкращий документальний фільм» премії BAFTA, йдеться на сайті премії. Церемонія вручення премії EE BAFTA Film Awards відбулася в неділю, 18 лютого.

Ключові факти

  • Отримуючи премію, Чернов заявив, що хоче привернути увагу не до себе, а до подій в Україні. «Позавчора було захоплено ще одне місто, Росія окупувала Авдіївку, як багато міст до цього. Історія Маріуполя стала символом всього, що сталося, символом боротьби, символом віри. Дякую за те, що ви посилили наш голос, і давайте продовжувати боротьбу», – сказав він.
  • На сцену за нагородою піднявся Мстислав Чернов, а також фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із Черновим працювали в оточеному Маріуполі в 2022 році. Крім того, на сцені були кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат, пише «Суспільне».
Getty Images

Getty Images

  • Фільм «20 днів у Маріуполі» також був номінований як «Найкращий фільм іноземною мовою», але в цій категорії перемогла інша стрічка – «Зона інтересу» Джонатана Ґлейзера.
  • У стрічці Чернова показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок Чернова і його колег з Associated Press з оточеного росіянами міста.

Контекст

23 січня стрічку Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». Воєнні кореспонденти Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко з Associated Press були єдиними представниками міжнародних ЗМІ, які документували бої в Маріуполі. За роботу в місті в облозі всі троє отримали Пулітцерівську премію. 

Тож фільм Чернова позмагається у номінації зі стрічками «Бобі Вайн: народний президент» (Bobi Wine: The People’s President), «Убити тигра» (To Kill a Tiger), «Вічна памʼять» (The Eternal Memory) та «Чотири доньки» (Four Daughters).   

В Україні «20 днів у Маріуполі» за чотири дні зібрав касу більш як у 531 000 грн та став найкасовішим документальним фільмом у національному прокаті. Його бокс-офіс становить понад 2 млн грн, а в кінотеатрах фільм подивилися понад 16 000 глядачів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні