Фільм «20 днів у Маріуполі», Мстислав Чернов /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова номінували на «Оскар»

Завдяки номінації на «Оскар» зростають бокс-офіс та шанси фільму на експансію. Фото оброблено та доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta Фото Getty Images

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова номінували на премію «Оскар», повідомили організатори кінопремії. Стрічка представлятиме Україну в категорії «Найкращий документальний фільм».

Ключові факти

  • Оголосили номінантів 96-ї премії «Оскар». У категорії «Найкращий документальний фільм» за статуетку змагатиметься фільм українського режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».
  • Стрічка конкуруватиме, зокрема, з картинами «Бобі Вайн: народний президент» (Bobi Wine: The People’s President), «Вбити тигра» (To Kill a Tiger), «Вічна памʼять» (The Eternal Memory) та «Чотири доньки» (Four Daughters).
  • Фільм Чернова показує перші дні російської облоги Маріуполя. Разом із режисером над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. За роботу в Маріуполі всі троє отримали Пулітцерівську премію. Степаненко – учасниця списку Forbes «30 до 30».
  • У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок журналістів Press з оточеного росіянами міста.
  • Найбільше номінацій на «Оскар» у 2024-му отримали фільми Оппенгеймер» Крістофера Нолана, «Бідолашні створіння» Йоргоса Лантімоса, «Барбі» Ґрети Ґервіґ і «Вбивці квіткової повні» Мартіна Скорсезе. Нагородження переможців відбудеться в Лос-Анжелесі 11 березня (за київським часом).

Контекст

Стрічка також ввійшла до шортлиста «Оскара» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм», але не була обрана до числа номінантів у цій категорії.

В Україні «20 днів у Маріуполі» за чотири дні зібрав касу більш як у 531 000 грн та став найкасовішим документальним фільмом у національному прокаті. Його бокс-офіс становить понад 2 млн грн, а в кінотеатрах фільм подивилися понад 16 000 глядачів.

У січні «20 днів у Маріуполі» номінували на британську премію BAFTA Film Awards. Фільм змагатиметься за нагороду в двох категоріях: як найкращий документальний фільм і стрічка іноземною мовою. Переможців премії оголосять 18 лютого.

Завдяки номінації на «Оскар» зростають бокс-офіс та шанси фільму на експансію. Але на доходах знімальної групи та режисера фільму це не позначиться – вони працювали як журналісти Associated Press і не мають інших фінансових заохочень за роботу над фільмом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні