Категорія
Новини
Дата

Українські ракети «Нептун» уразили нафтові термінали у Краснодарському краї – Генштаб

2 хв читання

Сил оборони України завдали влучних ударів по морських терміналах у Краснодарському краї Росії. Українськими ракетами «Нептун» уражена поромна переправа і нафтовий термінал порту «Кавказ», йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Останні місяці ЗСУ сконцентрувалася на ударах по обʼєктах ПЕК Росії. Економіка країни-агресорки вже відчуває наслідки атаки українських безпілотників: виробництво нафтопродуктів скоротилося.

Деталі

  • Удару було завдано в ніч на 31 травня – через добу після того, як Сили оборони України влучними ударами вивели з ладу пороми Керченської поромної переправи на території окупованого Криму. Вони курсували до порту «Кавказ» і використовувалися для військової логістики агресора, наголосили в Генштабі.
  • Удару було завдано кількома ракетами українського виробництва з берегового ракетного комплексу «Нептун».
  • Результати об’єктивного контролю підтверджують вибухи у місцях прицілювання. Точність ураження цілей дорозвідується, йдеться у повідомленні.
Українські ракети «Нептун» уразили нафтові термінали у Краснодарському краї – Генштаб /Фото 1

Фото: Генштаб ЗСУ

  • Крім того, ударні БпЛА Сил оборони уразили ще один нафтотермінал на території Краснодарського краю. 
  • У ніч на 31 травня українські безпілотники вдарили по нафтовій базі в Темрюкському районі, повідомив раніше сьогодні губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв.
  • За його словами, від повітряного удару постраждала інфраструктура нафтобази. Пошкоджено і горять три цистерни з нафтопродуктами. Пожежі було присвоєно високу категорію складності, написав Кондратьєв у телеграм-каналі. 
  • За даними Кондратьєва, масовану атаку дронів було відбито і в інших муніципалітетах краю. Зокрема безпілотники атакували Новоросійськ.
  • За ніч засоби ППО знищили 29 безпілотників і пʼять протикорабельних ракет «Нептун» над Краснодарським краєм, йдеться у повідомленні Міноборони РФ.

Контекст

Ракетний комплекс РК-360 МЦ «Нептун» – наземний комплекс протикорабельних крилатих ракет, розроблений українським КБ «Луч». Дальність польоту ракети – 280 км, швидкість – 900 км/год. 13 квітня 2022 року дві ракети «Нептун» вразили флагман ВМС РФ крейсер «Москва».

З початку 2024 року ЗСУ сконцентрувалася на ударах по обʼєктах паливно-енергетичного комплексу Росії. Українські дрони атакували російські НПЗ і нафтобази щонайменше 30 разів. Під ударами опинилися майже всі великі заводи в європейській частині РФ.

До середини квітня РФ вдалося швидко відремонтувати деякі з ключових НПЗ, які постраждали від атаки українських безпілотників. У простої внаслідок атак перебувало близько 10% потужностей НПЗ порівняно з 14% на кінець березня, писав Reuters із посиланням на власні розрахунки. Сумарний простій нафтопереробки, що включає в тому числі планові ремонти, досяг 17% загальноросійських потужностей, або 4,527 млн т.

Однак вже в травні українські безпілотники атакували нафтобазу під Анапою, найбільший НПЗ у Калузькій області – Перший завод, «Салавтнафтооргсинтез» у Башкирії, нафтобазу «Калуганафтопродукт», а також Волгоградський НПЗ і паливну базу в Ростовській області.

Російська економіка відчуває наслідки атаки українських безпілотників на НПЗ: за підсумками квітня зафіксоване стрімке падіння експорту нафтопродуктів.

В останнє українські безпілотники атакували нафтову та військову інфраструктуру РФ 17 травня: удару було завдано по НПЗ «Роснєфті» в Туапсе, обʼєктах в Севастополі та чорноморському флоту РФ в Новоросійську.

Виробництво бензину в РФ впало до мінімуму з жовтня після атак безпілотників, свідчать дані Росстату. З 13 по 19 травня російські НПЗ випустили 740 000 т бензину – на 2,5% менше, ніж тижнем раніше, на 5% менше, ніж на початку травня, і на 20% менше рівнів кінця грудня.

Випуск дизельного пального впав на 7,1% за тиждень, до 1,558 млн т. НПЗ скоротили виробництво на 11%, або майже 200 000 т на тиждень в порівнянні з кінцем минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні