Категорія
Новини
Дата

ДТЕК оцінила збитки через окупацію вітрових електростанцій у 16 млрд грн

Група «ДТЕК ВДЕ» Ріната Ахметова оцінила збитки через окупацію чотирьох з п’яти своїх вітрових електростанцій (ВЕС) загальною потужністю 500 МВт у понад 16 млрд грн. Про це пише Інтерфакс-Україна із посиланням на звіт компанії на біржі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Група оцінила вплив повномасштабного вторгнення на свої нефінансові активи і в результаті визнала збиток від знецінення у розмірі 16,09 млрд грн, у тому числі 13,82 млрд грн у консолідованому звіті про прибутки та збитки та 2,28 млрд грн у консолідованому звіті про сукупний дохід.
  • Через окупацію ВЕС, чистий збиток «ДТЕК ВДЕ» за підсумками роботи у 2022 році склав 15,84 млрд грн після чистого прибутку на 4,44 млрд грн роком раніше.
  • За даними компанії, на 31 грудня 2022 року на тимчасово окупованій території знаходилися ТОВ «ДТЕК Приморська ВЕС», ТОВ «ДТЕК Приморська ВЕС-2», ТОВ «ДТЕК Ботієвська ВЕС», ТОВ «ДТЕК Орловська ВЕС».

Контекст

Виручка «ДТЕК ВДЕ» минулого року впала в 2,6 раза – до 2,95 млрд грн через припинення виробництва електроенергії вказаними вище ВЕС та ТОВ «ДТЕК Трифонівська СЕС» (була частково запущена в січні 2023 року, пошкодження оцінюються у 30% потужностей станції).

На кінець минулого року сукупні активи «ДТЕК ВДЕ» становили 26,33 млрд грн порівняно із 45,03 млрд грн роком раніше, а власний капітал упав з 20,11 млрд грн до 3,39 млрд грн.

Водночас групі вдалося минулого року отримати позитивні чисті кошти від операційної діяльності у розмірі 4,31 млрд грн, що лише трохи менше 4,66 млрд грн у 2021 році. Її вільні кошти на кінець року становили 3,44 млрд грн порівняно із 0,9 млрд грн роком раніше. Із цієї суми еквівалент 2,85 млрд грн у євро, проте за кордоном – еквівалент 2,34 млрд.

«ДТЕК ВДЕ» визнає, що компанія порушила певні фінансові та нефінансові умови щодо банківських та небанківських боргових зобовʼязань номінальним обсягом 244 млн євро, враховуючи їх тепер як поточні, проте на дату підписання звіту жоден із кредиторів групи не зажадав прискореного погашення або не повідомив про такий намір

У травні цього року ДТЕК запустила в роботу першу чергу Тилігульської ВЕС, яка розташована на території Миколаївської області. 19 турбін ВЕС мають встановлену потужність 114 МВт та виробляють до 390 000 кВт·год.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні