Фото: пресслужба ДТЕК /пресслужба ДТЕК
Категорія
Новини
Дата

ДТЕК запустив вітроелектростанцію на Миколаївщині. Будівництво другої черги потребує $450 млн

1 хв читання

Фото: пресслужба ДТЕК Фото пресслужба ДТЕК

Компанія ДТЕК запустила в роботу першу чергу Тилігульської ВЕС, яка розташована на території Миколаївської області. 19 турбін ВЕС мають встановлену потужність 114 МВт та виробляють до 390 000 кВт·год, ідеться у пресрелізі.

Ключові факти

  • Проєкт є одним із перших, де встановлені турбіни EnVentus потужністю 6 МВт від данського виробника Vestas. ДТЕК уже заклав фундаменти для встановлення ще 64 турбін другої черги будівництва Тилігульської ВЕС. 
  • «Плани ДТЕК із розширення Тилігульської ВЕС… залишаються залежними від додаткового фінансування в розмірі $450 млн переважно від іноземних інвесторів і, що дуже важливо, від підтримуваних державами міжнародних фінансових установ», – заявили у компанії.
  • У будівництво першої черги ДТЕК інвестував $200 млн. 
  • «У 2022 році ми мали великі плани з будівництва нової Тилігульської ВЕС, але російське вторгнення тимчасово зупинило цей проєкт. Сьогодні хочу сказати: ми прийняли рішення відновити будівництво вітроелектростанції, і перша черга станції вже запрацювала на повну потужність», – сказав інвестор SCM Рінат Ахметов.
  • Тилігульська ВЕС ДТЕК 22 травня вийшла на Українську енергетичну біржу із пропозицією продати 5040 МВт·год протягом 25–31 травня. Стартова ціна – 3500 грн/МВ·год.

Контекст

Минулого року у звіті ООН було зафіксоване знищення 90% українських потужностей вітрової енергетики через російське вторгнення. У дослідженні також наголошується на потенціалі відновлюваних джерел енергії для стимулювання економічного зростання, пише Bloomberg. Зокрема, станом на червень 2022 року 90% потужностей вітрової енергетики та 30% потужностей сонячної енергії в країні було виведено з експлуатації, йдеться у дослідженні REN21, аналітичного центру з відновлюваних джерел енергії, та Європейської економічної комісії Організації Обʼєднаних Націй.

У тимчасовій окупації з 24 лютого опинилася третина українських електростанцій. Їхніх працівників залякують, катують та «кидають» на гроші. На тимчасово окупованих територіях, крім ЗАЕС, перебуває до З0% українських сонячних електростанцій та майже 80% вітрової генерації. На кінець 2021 року потужність вітрових електростанцій в Україні становила 1670 МВт, сонячних 6230 МВт.

Левова частка зелених електростанцій зосереджена в Херсонській та Запорізькій областях. Найбільший гравець – ДТЕК Ріната Ахметова, який збудував майже 1 ГВт зелених потужностей в Україні, серед яких – три вітропарки потужністю 500 МВт у Приморському районі Запорізької області. На окупованих територіях компанія втратила 70% зеленої генерації та 30% – теплової, розповідав в інтервʼю Forbes гендиректор ДТЕК Максим Тімченко.

У березні стало відомо, що ДТЕК завершує будівництво першої черги Тилігульської вітрової електростанції в Миколаївській області потужністю 114 МВт із загальної заявленої в 500 МВт, повідомляла пресслужба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні