Фото: пресслужба ДТЕК /пресслужба ДТЕК
Категорія
Новини
Дата

ДТЕК запустив вітроелектростанцію на Миколаївщині. Будівництво другої черги потребує $450 млн

Фото: пресслужба ДТЕК Фото пресслужба ДТЕК

Компанія ДТЕК запустила в роботу першу чергу Тилігульської ВЕС, яка розташована на території Миколаївської області. 19 турбін ВЕС мають встановлену потужність 114 МВт та виробляють до 390 000 кВт·год, ідеться у пресрелізі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проєкт є одним із перших, де встановлені турбіни EnVentus потужністю 6 МВт від данського виробника Vestas. ДТЕК уже заклав фундаменти для встановлення ще 64 турбін другої черги будівництва Тилігульської ВЕС. 
  • «Плани ДТЕК із розширення Тилігульської ВЕС… залишаються залежними від додаткового фінансування в розмірі $450 млн переважно від іноземних інвесторів і, що дуже важливо, від підтримуваних державами міжнародних фінансових установ», – заявили у компанії.
  • У будівництво першої черги ДТЕК інвестував $200 млн. 
  • «У 2022 році ми мали великі плани з будівництва нової Тилігульської ВЕС, але російське вторгнення тимчасово зупинило цей проєкт. Сьогодні хочу сказати: ми прийняли рішення відновити будівництво вітроелектростанції, і перша черга станції вже запрацювала на повну потужність», – сказав інвестор SCM Рінат Ахметов.
  • Тилігульська ВЕС ДТЕК 22 травня вийшла на Українську енергетичну біржу із пропозицією продати 5040 МВт·год протягом 25–31 травня. Стартова ціна – 3500 грн/МВ·год.

Контекст

Минулого року у звіті ООН було зафіксоване знищення 90% українських потужностей вітрової енергетики через російське вторгнення. У дослідженні також наголошується на потенціалі відновлюваних джерел енергії для стимулювання економічного зростання, пише Bloomberg. Зокрема, станом на червень 2022 року 90% потужностей вітрової енергетики та 30% потужностей сонячної енергії в країні було виведено з експлуатації, йдеться у дослідженні REN21, аналітичного центру з відновлюваних джерел енергії, та Європейської економічної комісії Організації Обʼєднаних Націй.

У тимчасовій окупації з 24 лютого опинилася третина українських електростанцій. Їхніх працівників залякують, катують та «кидають» на гроші. На тимчасово окупованих територіях, крім ЗАЕС, перебуває до З0% українських сонячних електростанцій та майже 80% вітрової генерації. На кінець 2021 року потужність вітрових електростанцій в Україні становила 1670 МВт, сонячних 6230 МВт.

Левова частка зелених електростанцій зосереджена в Херсонській та Запорізькій областях. Найбільший гравець – ДТЕК Ріната Ахметова, який збудував майже 1 ГВт зелених потужностей в Україні, серед яких – три вітропарки потужністю 500 МВт у Приморському районі Запорізької області. На окупованих територіях компанія втратила 70% зеленої генерації та 30% – теплової, розповідав в інтервʼю Forbes гендиректор ДТЕК Максим Тімченко.

У березні стало відомо, що ДТЕК завершує будівництво першої черги Тилігульської вітрової електростанції в Миколаївській області потужністю 114 МВт із загальної заявленої в 500 МВт, повідомляла пресслужба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні