Категорія
Новини
Дата

ДТЕК оцінює втрати від ударів РФ по своїх ТЕС у $230 млн – Тімченко

Найбільша приватна енергокомпанія України ДТЕК Ріната Ахметова оцінює вартість відновлення пошкоджених теплових електростанцій у $230 млн після двох масованих ударів Росії в березні. Це майже вдвічі більше, ніж вартість ремонтної кампанії після попередньої зими, коли масовані атаки РФ були регулярними. Про це в інтервʼю Forbes розповів СЕО ДТЕК Максим Тімченко.

Ключові факт

  • «Щоб відновитись, нам потрібне обладнання вартістю $230 млн. Левова частка суми – закупівля трансформаторів», – каже Тімченко. Вартість ремонтної кампанії після попередньої зими склала $126 млн.
  • За наявності обладнання ДТЕК планує до зими збільшити потужність майже в чотири рази від наявної. Через атаки ДТЕК втратив 80% генерації. Основні роботи будуть у квітні–травні, щоб встигнути відновитися до літнього максимуму.
  • Найшвидший спосіб знайти обладнання – привезти його зі Східної Європи, де є зачинені станції радянських часів. «Наші співробітники вже поїхали до країн Балтії, у Болгарію, Румунію, щоб домовитись про такі поставки», – каже Тімченко. 
  • Другий напрям – використати незадіяне обладнання, яке є в Україні. ДТЕК в діалозі з «Укренерго», «Центренерго». 
  • Споживання вугілля на ТЕС ДТЕК впало в пʼять разів, але компанія не планує зупиняти шахти.
  • За найгіршого сценарію, якщо Росія зруйнує всі ТЕС, то відключень не уникнути. «Атомними електростанціями й імпортом ми не зможемо пройти зиму, – каже Тімченко. – Я навіть не хочу думати про такий сценарій». 

Контекст 

В ніч на 22 березня було здійснено наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти. Уніч на 29 березня Росія завдала другого потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Дніпропетровщина. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, енергохолдинг ДТЕК повідомив, що втратив 80% генерації.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року. 

Українська енергосистема встояла, і до блекауту, який намагалися створити росіяни, далеко, каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Чому Росія не змогла досягнути мети, чи могли росіяни зруйнувати дамбу ДніпроГЕС, коли буде відновлено енергопостачання, чи повʼязана атака з ударами по російських НПЗ та чи продовжуватимуться подібні атаки, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні