Категорія
Новини
Дата

ДТЕК починає видобувати нафту, у планах – будівництво заводу з переробки

«ДТЕК Нафтогаз» починає видобуток нафти у Полтавській області. Про це розповів на пресконференції генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «ДТЕК Нафтогаз» завершить бурити першу нафтову свердловину у Полтавській області до кінця жовтня 2023 року, сказав Тімченко.
  • Так ДТЕК починає розробляти родовище, ліцензію на яке придбав у 2021 році.
  • У планах компанії – створення вертикально інтегрованого нафтового бізнесу із глибокою переробкою. На це може піти три-п’ять років, розраховує Тімченко.
  • «Плануємо придбати ліцензії на нафтові родовища на Заході України», – сказав Тімченко. Щойно компанія видобуватиме достатньо нафти, перейде до питання інвестицій у переробку, додав він.
  • ДТЕК не планує купувати один із існуючих переробних заводів. «Думаю, буде будівництво з використанням нових технологій», – додав Тімченко.
  • «Видобуток нафти – це дуже важливий для нас напрям, – сказав Тімченко. – Ми станемо одним із гравців повного циклу, починаючи з видобутку нафти, через глибоку переробку і до кінцевого продукту».
  • «ДТЕК Нафтогаз» у 2023 році видобуде близько 1,6 млрд кубів газу, на 20% менше, ніж у 2022-му. Цьогоріч компанія інвестувала 5,5 млрд грн у видобуток газу, майже удвічі більше, ніж у 2022 році.

Контекст

ДТЕК у 2013-му увійшла у нафтогазовий бізнес, придбавши контрольний пакет «Нафтогазвидобування». Відтоді компанія видобувала все більше газу, тільки у 2023 році очікується зменшення на 20%.

Уряд заборонив експорт газу з середини червня 2022-го. Тому у «ДТЕК Нафтогаз» у першому півріччі 2023-го були проблеми з ліквідністю, розповідав генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтервʼю Forbes у липні 2023-го. Згодом «Нафтогаз» почав викуповувати газ у приватних видобувників на Українській енергетичній біржі.

Близько 70% цьогорічних інвестицій у газовий напрям ДТЕК скеровує на розробку нових родовищ. «Нафтогазвидобування» пройшло пік видобутку, природне падіння – 15–18% на свердловинах, що діють, пояснював Тімченко. Єдиний спосіб компенсувати спад – розробляти нові родовища, казав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні