Категорія
Новини
Дата

Джамала, творці «20 днів у Маріуполі», Іван Уривський. Хто отримав Шевченківську премію-2024 

Конотопська відьма

Лауреатами категорії «Театральне мистецтво» стали режисер-постановник Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяна Овсійчук та хормейстерка Сусанна Карпенко – за виставу «Конотопська відьма». Фото: Юлія Вебер

Лауреатами цьогорічної Шевченківської премії стали співачка Джамала, поетка Ярина Чорногуз та творців номінованого на «Оскар» документального фільму «20 днів у Маріуполі». Відповідний указ 9 березня опублікували на сайті президента України Володимира Зеленського. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У категорії «Музичне мистецтво» цьогоріч два лауреати. Співачка Джамала отримала нагороду за альбом «Qirim». Композиторка Кармелла Цепколенко – за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу та Симфонію № 5.
  • У номінації «Візуальні мистецтва» першість присудили Андрію Єрмоленку за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір».
  • У номінації «Література» лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка став поет Дмитро Лазуткін за книгу «Закладка». У ції же номінації премію отримала поетеса Ярина Чорногуз за книгу поезій «[dasein: оборона присутності]».
  • У категорії «Публіцистика, журналістика» премію отримують Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Василіса Степаненко. Їх нагороджують за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»).
  • Лауреатами категорії «Театральне мистецтво» стали режисер-постановник Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяна Овсійчук та хормейстерка Сусанна Карпенко – за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.
  • Розмір премії Національної премії України імені Тараса Шевченка у 2024 році встановили у розмірі 429 000 грн кожна. Торік ця сума сягала 397 000 грн.

Контекст

Шевченківська премія – найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури, яку вручають в день народження письменника Тараса Шевченка – 9 березня.

У 2024-му Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка прийняв рішення не визначати лауреатів у категоріях «Кіномистецтво» і «Літературо- і мистецтвознавство», хоч для здобуття відзнаки в обох номінаціях були подані твори. Приміром, у «Кіномистецтві» це документальний фільм «ЮКІ» Володимира Мули та повнометражний ігровий фільм Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір».   

У 2023-му серед лауреатів Шевченківської премії були: письменниця Катерина Калитко, режисерка Ірина Цілик, публіцист і письменник Віталій Портніков, музикант Максим Бережнюк, бандурист Тарас Компаніченко, етноспівак Северин Данилейко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні