Категорія
Новини
Дата

Джерела Forbes розповіли, чому у влади та Коломойського зіпсувались стосунки

Стосунки влади з Ігорем Коломойським погіршились після початку повномасштабної війни, оскільки бізнесмен не допомагав країні та не перерахував кошти на потреби армії, кажуть два співрозмовники в Офісі президента (ОП) та партії «Слуга народу» на правах анонімності, йдеться в статті Forbes     

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Контекст 

  • «Стосунки сильно зіпсувались, зараз вони критичні», – каже член команди президента на правах анонімності.
  • Коломойський тільки влітку почав виділяти гроші на обороноздатність країни, розповідав Forbes один із керманичів «Слуги народу». За його словами, бізнесмен пожертвував десятки мільйонів доларів. 
  • Це не захистило від «військової» націоналізації його частки в «Укрнафті» та «Укртатнафті». 
  • Оскільки ці компанії не платили податки в повному обсязі та створювали ризики перебоїв із постачанням пального, каже на правах анонімності один з урядовців. Цю саму ж причину називає депутат з керівництва «Слуги народу». 
  • За даними БЕБ, ухилення від сплати податків може становити понад 700 млн грн. «Укрнафта» заперечує ці звинувачення. «У 2022-му компанія виконала у повному обсязі податкові зобовʼязання і перерахувала до бюджетів різних рівнів 18,2 млрд грн», – йдеться в повідомленні пресслужби «Укрнафти». 
  • Інша версія більш прагматична – нібито Коломойському вигідно передати державі на час війни активи, які зараз генерують збитки. «Вперше за всю історію бачу подібну реакцію Коломойського – тобто жодної реакції. Він просто мовчить», – каже Олександр Сіренко, головний редактор «Нафторинку». 
  • «Після війни «приватівці» поборються за свої активи, а зараз їм вигідно, щоб держава зберегла та за можливості розвивала ці компанії, – каже директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. – Тому вони не створюють якихось перешкод у процесі переходу активів у держвласність». 

Контекст 

В липні 2022-го президент Зеленський, ймовірно, позбавив Коломойського українського громадянства. У реєстрі Державної міграційної служби для перевірки паспортів його паспорт значиться як недійсний. У мережу потрапила нібито копія відповідного указу президента. Проте жодних офіційних документів на сайті ОП досі не опубліковано.

На початку листопада 2022-го акції «Укрнафти» та «Укртатнафти» були відчужені на користь держави. Ці активи – вагома складова бізнес-імперії неформальної групи «Приват» Коломойського та Геннадія Боголюбова

Активи були відчужені за законом, який прийняв парламент у вересні цього року. В Раді його називають «законом Єфімова»

За законом власник відчуженого майна може отримати компенсацію з бюджету протягом пʼяти років дії надзвичайного стану або протягом одного року після скасування надзвичайного або воєнного стану. Також власник може претендувати на повернення вилученого пакета акцій підприємства після завершення війни.

До націоналізації 50% +1 акція «Укрнафти» належали державній «Нафтогаз України», групі «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова – близько 42% акцій. Решта – міноритарні акціонери. До війни Forbes оцінював «Укрнафту» майже у $1,5 млрд. Зараз вартість компанії – $748 млн. Частка групи «Приват» – $314 млн.

Від початку війни компанія має труднощі з реалізацією нафти. Нафтопереробні заводи обстрілює Росія, експорт нафти заборонено. 

Кременчуцький НПЗ, який належить «Укртатнафті» – найбільший в Україні нафтопереробний завод, який займав понад третину всього українського ринку палива. Росія випустила по заводу понад 30 ракет. З березня підприємство не працює. Втрати від обстрілів – $400 млн, за оцінкою Київської школи економіки. Виторг компанії у 2020-му 34,3 млрд грн, чистий прибуток – 42,2 млн грн. 

Forbes оцінює частку Коломойського та Боголюбова в «Укртатнафті» у 28%, стільки ж – у Олександра Ярославського, решта – у НАК «Нафтогаз України». До війни Forbes оцінював весь актив у $830 млн, зараз – $178 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні