Категорія
Новини
Дата

ЄБРР надає Харкову кредит на €25 млн для підтримки комунальних підприємств

1 хв читання

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит €25 млн Харкову, повідомляє пресслужба фінустанови. Кошти допоможуть забезпечити подальше надання життєво важливих муніципальних послуг у місті та пом’якшити впливи війни.

Харків є другим за розміром містом України, в якому наразі проживає близько 1,2 млн людей, у тому числі 140 000 внутрішньо переміщених осіб.

Ключові факти

  • Кредит співфінансується грантом США на суму €10 млн з частковою гарантією від Іспанії.
  • Кредит ЄБРР забезпечить ліквідністю комунальні підприємства міста – «Харківський метрополітен», «Тролейбусне депо №2», «Салтівське трамвайне депо» і «Харківські теплові мережі».
  • Екстрене фінансування задовольнить нагальні потреби цих комунальних підприємств теплопостачання та громадського транспорту в ліквідності для забезпечення безперебійного надання муніципальних послуг.
  • За словами міського голови Харкова Ігоря Терехова, кошти спрямують на підтримання роботи профільних підприємств, які забезпечують постачання комунальних послуг у домівки харківʼян, і на завершення будівництва децентралізованої системи тепло-, водо- й енергопостачання. 
  • «Це, у підсумку, дозволить значно знизити вразливість критичної інфраструктури до ворожих атак, дасть змогу зробити місто більш енергозахищеним та стримувати підвищення тарифів для населення», – написав він.

Контекст

Постійні російські обстріли Харкова призводять до жертв серед цивільного населення і значних пошкоджень міської інфраструктури, перебоїв та відключень енерго-, тепло- й водопостачання.

З лютого 2022 року ЄБРР інвестував в українську економіку €5 млрд, приділяючи основну увагу підтримці енергетичної безпеки, життєво важливої інфраструктури, продовольчої безпеки, торгівлі, приватного сектору, а також ключових реформ. 

У 2023 році Рада керуючих ЄБРР ухвалила збільшення капіталу на €4 млрд з метою підтримки обсягу інвестицій під час війни та на етапі відновлення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд