Категорія
Новини
Дата

Харківському бізнесу подовжили податкові пільги до кінця року

1 хв читання

Харківська міська рада у понеділок, 19 серпня, пролонгувала податкові пільги для підприємців до кінця 2024 року, повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов.

Економіка регіону потерпає від регулярних обстрілів Росії, відключень світла, руйнувань і втрат.

Ключові факти

  • Згідно з рішенням сьогоднішньої сесії було подовжено звільнення усіх місцевих підприємців від сплати податків на нерухомість, на землю та єдиного податку для ФОП четвертої групи до кінця 2024 року.
  • «Харків, ймовірно, єдине місто в Україні, а можливо, й у світі, яке пішло на такий сміливий крок заради підтримки підприємницької сфери, навіть ціною втрат значних надходжень до міського бюджету», – повідомив міський голова.
  • За словами Терехова, завдяки пільгам власники бізнесів матимуть можливість інвестувати більше обігових коштів у розвиток своєї справи.

Контекст

В Україні від податків може звільняти Верховна Рада шляхом внесення змін до Податкового кодексу України. Ставки місцевих податків встановлює місцева влада.

12 квітня премʼєр Денис Шмигаль повідомив, що влада Харкова звільнить бізнес від місцевих податків на тлі постійних обстрілів міста росіянами і знищення критичної інфраструктури. Він уточнив, що недоотримані доходи влада компенсує з державного бюджету. 

30 квітня у Харкові на позачерговій сесії міськради ухвалили рішення про те, що юридичні особи та ФОПи отримали пільги зі сплати податків за землю та нерухомість. Тоді Терехов оцінював, що надані пільги призведуть до втрати близько 1 млрд грн із міського бюджету.

Зокрема, з 1 квітня по 30 червня 2024 року для юридичних осіб і ФОПів було скасовано податкове зобов’язання після нарахування орендної плати за земельні ділянки комунальної форми власності. Ставка земельного податку складала 0% від їх нормативної грошової оцінки. Також на цей період ставку податку за нерухоме майно (якщо це не земельна ділянка, яка перебуває у власності юросіб) було встановлено на рівні 0%. ФОПів четвертої групи повністю звільнили від податків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд