Завод із виробництва керамічної плитки під Звягелем на Житомирщині /група компаній "Основа"
Категорія
Новини
Дата

ЄБРР виділив €42 млн компанії Cersanit для розвитку виробництва в Польщі та Україні

Завод із виробництва керамічної плитки під Звягелем на Житомирщині Фото група компаній "Основа"

Європейський банк реконструкції та розвитку надає кредит у €42 млн провідному польському виробнику керамічної плитки та сантехніки Cersanit SA, який має велике підприємство в Україні, йдеться в релізі ЄБРР. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Довгострокове фінансування має допомогти компанії здійснити численні інвестиції як в Україні, так і Польщі, а також задовольнити свої потреби в оборотному капіталі. 
  • Зокрема, фінансування ЄБРР дозволить Cersanit наростити виробництво плитки та сантехніки в Україні, завершити проєкт із виробництва великоформатної керамічної плитки на заводі в Україні, реконструювати завод із виробництва акрилових виробів у Польщі, а також завершити там енергоефективні заходи та модернізацію.
  • «Ці інвестиції не лише допомагають економікам обох країн, підтримуючи компанію, що динамічно розвивається, виробляє товари на місцевому рівні, які стануть важливим компонентом відновлення України, а й утримують людський капітал, зберігаючи основні робочі місця», — сказав віцепрезидент ЄБРР Ален Піллу.
  • Власник Cersanit Міхал Соловов зазначив, що компанія прагне розширити діяльність в Україні за рахунок продовження виробництва керамічної плитки та сантехніки, він сподівається, що інші європейські та світові компанії також розглянуть можливість інвестування в Україну.

Контекст

Через війну українська дочірня компанія Cersanit, Cersanit Invest LLC, де працює близько 1200 співробітників, змушена тимчасово зупинити виробництво. Вторгнення РФ також спонукало компанію прийняти рішення позбутися своїх активів у Росії, на які припадала майже пʼята частина загального обсягу продажів групи.

Водночас польське підприємство Cersanit постраждало від пожежі, яка знищила завод із виробництва акрилових виробів.

Згідно з повідомленням, ЄБРР пропонує підтримку Україні та її сусідам від початку вторгнення РФ. Зокрема, у 2022 році він розмістив €1,7 млрд в Україні, а ще €200 млн були мобілізовані від партнерських фінансових установ. Банк також мав рекордний рік у Польщі із загальним обсягом інвестицій у €990 млн у 2022 році.

ЄБРР пообіцяв інвестувати €3 млрд у реальний сектор української економіки у 2022–2023 роках. 2022 року банк інвестував €1,7 млрд, ще €200 млн було мобілізовано від партнерських фінансових установ. Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив прогноз зростання економіки України до 1% у 2023 році, йдеться у повідомленні установи. У вересні минулого року банк прогнозував зростання на 8%. Зазначається, що регіони Східної Європи та Кавказу зіткнулися з величезною невизначеністю у короткостроковій перспективі через продовження війни в Україні. 

Акціонерами ЄБРР є 72 країни, ЄС та Європейський інвестиційний банк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні