Категорія
Новини
Дата

Експорт IT-послуг з України у липні перевищив минулорічні показники

У липні 2023 року обсяг ІТ-експорту з України зменшився на 2,4% порівняно з минулим місяцем, але збільшився на 3,1%, якщо порівнювати з минулорічними показниками. Про це пише DOU з посиланням на дані НБУ.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У липні виторг становив $559 млн, це на $17 млн більше, аніж у липні 2022-го.
  • Показник за червень цьогоріч становив $573 млн. 
  • Загалом після початку повномасштабної війни обсяг ІТ-експорту за місяць тримається на рівні $500–600 млн із незначними коливаннями. 
  • У липні 2022 року цей показник досягав $542 млн, у липні 2021-го – $574 млн, у червні 2020 року – $413 млн.

Контекст

У першому півріччі 2023-го обсяг українського ІТ-експорту зменшився на 9,3% у порівнянні з таким самим періодом минулого року і склав $3,38 млрд. Йдеться про різницю в $365 млн.

У другому кварталі обсяг ІТ-експорту становив $1,7 млрд. Це менше, ніж у будь-якому кварталі торік, але порівняно з першим кварталом 2023 року зафіксовано зростання на $27 млн. Цей показник більший, ніж у першому й другому кварталах 2021-го.

За даними НБУ, у десятці країн, які принесли найбільше виторгу в першому півріччі, – США, Мальта, Велика Британія, Кіпр, Ізраїль, Швейцарія, Німеччина, Естонія, Польща та Нідерланди. 

Економічна рецесія вдарила по всьому глобальному IT-ринку, але вплив на Україну найвідчутніший. «Коли він закінчиться, Україні стане легше, але не настільки, щоб повернутися до довоєнних темпів зростання», – розповів в інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський. За його прогнозом, темпи будуть меншими, ніж у допандемійному 2019 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні