Категорія
Новини
Дата

Експорт сирої нафти з Росії зріс до десятимісячного максимуму, попри заяви уряду про скорочення видобутку

Потоки нафти з російських портів склали в середньому 3,4 млн барелів на день, згідно з даними відстеження танкерів, зібраних Bloomberg. Високий попит, в основному обмежений Китаєм, Індією і Туреччиною, сприяв тому, що обсяги досягли нового максимуму в середньому за чотири тижні.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Потоки сирої нафти за тиждень до 21 квітня скоротилися приблизно на 35 000 барелів на день порівняно з попереднім тижнем до 3,4 млн барелів на день.
  • У середньому за чотири тижні загальний морський експорт збільшився на 72 000 барелів на день до 3,46 млн барелів на день, що є найвищим показником за 10 місяців.
  • Морський експорт досі не відображає скорочення виробництва, яке, за даними міністерства енергетики РФ, у березні склало 700 000 барелів на день.
  • Останні дані показують, що темпи переробки практично не змінилися з початку року і до 19 квітня були на 720 000 барелів на день вищими, ніж за той же повний місяць минулого року.
  • Скорочення виробутку, яке мало розпочатися в березні, вже повинно було вплинути на цифри експорту, але цього не сталося. 
  • Агентство зазначає, що у Росії відносно мало складських потужностей, які вона може використовувати як буфер на випадок скорочення видобутку. Враховуючи, що більшість резервуарів потрібна для нормальної роботи широкої трубопровідної мережі країни, малоймовірно, що експорт підтримується за рахунок забору з резервуарів для зберігання.

Контекст

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%. У березні щоденний експорт російської нафти в середньому становив 8,1 млн барелів на день минулого місяця, що є найвищим показником з квітня 2020 року, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Водночас дохід від експорту досяг $12,7 млрд, це на 43% нижче, ніж роком раніше, пише Bloomberg.

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

У березні щоденний експорт російської нафти в середньому становив 8,1 млн барелів на день минулого місяця, що є найвищим показником з квітня 2020 року, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Водночас дохід від експорту досяг $12,7 млрд, це на 43% нижче, ніж роком раніше, пише Bloomberg.

Росія збиралася в березні скоротити видобуток нафти на 500 000 барелів на добу, але не продаватиме нафту дешевше за цінове обмеження, заявив російський віцепремʼєр Олександр Новак. Це відбувається під тиском ембарго ЄС та обмеження цін «Великою сімкою» на російську нафту, пише Reuters.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні