Енергетична криза викличе скорочення економіки єврозони у 2023 році – FT /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Енергетична криза викличе скорочення економіки єврозони у 2023 році – FT

Shutterstock

Наступного року економіка єврозони скоротиться, оскільки висока інфляція та потенційна нестача енергії спричиняють скорочення виробництва та спровокують погіршення ситуації на ринку праці, відповідно до опитування економістів, проведеного Financial Times

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Майже 90% із 37 економістів, опитаних FT, заявили, що, на їхню думку, єврозона вже знаходиться в рецесії, і більшість прогнозує скорочення валового внутрішнього продукту протягом усього наступного року.
  • Більшість економістів заявили, що, на їхню думку, Європа пережила найгіршу зі своїх енергетичних криз, спричинених вторгненням Росії в Україну. Мʼяка осінь дозволила зберегти потужності газосховищ майже на повну потужність. Однак багато хто побоюється, що перспектива нормування енергії може повернутися наступного року, особливо якщо ця зима буде надзвичайно холодною, що призведе до виснаження запасів, або якщо потоки газу з Росії ще більше скоротяться у 2023 році.
  • Європейським країнам вдалося знизити свою залежність від імпорту російського газу, звернувшись до Норвегії, США та Близького Сходу, а також переключившись на альтернативні джерела енергії. Але економісти попереджають, що без постачання з Росії набагато складніше поповнити найважливіші сховища газу в Європі напередодні наступної зими.
  • Очікується, що спад економіки в поєднанні зі значно вищою вартістю іпотечних кредитів у Європі викличе різкий розворот на ринку житла в регіоні. У середньому, за прогнозами економістів, ціни на житло в єврозоні наступного року впадуть на 4,7%. 
  • Економісти прогнозують, що економіка єврозони скоротиться трохи менш ніж на 0,01% наступного року. Це більш песимістично, ніж Європейська комісія та ЄЦБ, які передбачали, що економіка блоку зросте на 0,3% та 0,5% наступного року відповідно.
  • На думку економістів, інфляція в єврозоні залишатиметься вищою за цільовий рівень ЄЦБ у 2% ще як мінімум два роки. У середньому опитані очікують, що ціни зростуть трохи більше ніж на 6% у наступному році та майже на 2,7% у 2024 році.
  • Очікується, що наступного року зростання заробітної плати становитиме 4,4%, що нижче за прогноз ЄЦБ на рівні 5,2%. У середньому, за прогнозами економістів, безробіття зросте з рекордно низького рівня єврозони у 6,5% у жовтні до 7,1% наприкінці наступного року.

Контекст

Інфляція в єврозоні у листопаді нарешті сповільнилася і склала 10%. Падіння з 10,6% у жовтні стало найбільшим з 2020 року і відбулося завдяки повільнішому зростанню цін на енергію та послуги, навіть попри швидке зростання цін на харчові продукти.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року стикнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть урятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Європейці різко скоротили свої витрати на товари у жовтні. Це ознака того, що високі ціни на початку періоду збільшення споживання енергії підштовхують економіку регіону до рецесії. Роздрібні продажі в зоні євро зазнали найбільшого місячного падіння за рік, оскільки висока інфляція вплинула на купівельну активність, і це додало ознак того, що блок набув рецесії в четвертому кварталі.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні