Інфляція в єврозоні сповільнилася вперше за півтора року, показник склав 10% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні сповільнилася вперше за півтора року, показник склав 10%

Getty Images

Інфляція в єврозоні нарешті сповільнилася і склала 10%, пише Bloomberg. Нові дані дають проблиск надії Європейському центральному банку в його боротьбі за придушення найсильнішого шоку споживчих цін за останнє покоління.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними Євростату в середу, показник за листопад склав 10%, що нижче за прогноз економістів, опитаних Bloomberg, – 10,4%. 
  • Падіння з 10,6% у жовтні стало найбільшим із 2020 року і сталося завдяки повільнішому зростанню цін на енергію та послуги, навіть незважаючи на швидке зростання цін на продукти харчування.
  • Чиновники ЄЦБ наголосили, що ці дані мають вирішальне значення для ухвалення ними рішення про те, чи слід підвищувати відсоткові ставки на 75 базисних пунктів утретє поспіль – результат, який тепер може бути менш ймовірним. Посадовці, швидше за все, вивчать звіт на запланованому засіданні в середу, їхніх останніх зборах перед ухваленням рішення 15 грудня.
  • Рівень інфляції в єврозоні другий місяць залишається двозначним. 
  • Дані пройшли за низкою слабкіших показників споживчих цін у єврозоні цього тижня. Інфляція сповільнилася в Німеччині, Італії, Іспанії та Нідерландах. У Франції рівень зненацька залишився стабільним. Зростання цін прискорилося лише у трьох країнах єврозони.

Контекст

За підсумками червневого засідання, Європейський центральний банк повідомляв про готовність підвищити ставку на 25 б.п. у липні та розглянути можливість більш активного зростання у вересні. Наприкінці липня керівна рада ЄЦБ вперше за 11 років збільшила відсоткові ставки на 50 б.п., йдеться в пресрелізі ЄЦБ. Таким чином регулятор хоче приборкати інфляцію в єврозоні.

У вересні ЄЦБ підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 б.п. – до 1,25%. Ставки за депозитами та маржинальними кредитами зросли з 0 до 0,75%, а також з 0,75% до 1,5% відповідно.

27 жовтня керівна рада Європейського центрального банку ухвалила рішення збільшити три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок, вони зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Європейський центральний банк має продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією, навіть якщо ймовірність рецесії в єврозоні збільшилася, вважає президентка ЄЦБ Крістін Лагард.

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні зросли до 10,7% проти минулого року.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року зіткнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть врятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні