Категорія
Новини
Дата

Вугільні послаблення ЄС викликали невизначеність щодо нафтових санкцій проти Росії – Bloomberg

Послаблення Європейського Союзу щодо транспортування російського вугілля, створили невизначеність на ринках страхування та судноплавства. Зокрема, щодо того, чи призведе це до помʼякшення нафтових санкцій блоку, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цього тижня стало відомо про рекомендації Єврокомісії, в яких вона пропонує пом’якшити обмеження на транспортування деяких російських товарів, зокрема вугілля, через світову продовольчу кризу.
  • Вугільні пом'якшення можуть бути важливими для нафти, тому що ЄС запровадив аналогічні заходи для сирої нафти та нафтопродуктів, які скоро набудуть чинності, зазначає агентство. 
  • США стривожені тим, що кроки Європи, у тому числі заборона надання послуг із страхування, яке відіграє ключову роль у торгівлі, можуть призвести до зростання цін на нафту. США намагаються змусити країни «Великої сімки» підтримати обмеження цін на російську нафту, щоб надати компаніям доступ до цих ключових послуг.
  • «Якщо вони діятимуть щодо нафтових санкцій і цінової межі таким же чином, це буде досить складно для промисловості», – сказав директор із глобальних претензій The North of England P&I Association Майк Солтхаус. Він додав, що «суть ефективних санкцій полягає в тому, що вони мають бути послідовними та чіткими. Позиція, яку ЄС зайняв з вугіллям та добривами, була зовсім не такою».
  • Солтхаус також є головою комітету із санкцій Міжнародної групи P&I, організації-члени якої захищають 95% світових танкерів від ризиків, включаючи розливи нафти. За його словами, рекомендації щодо вугілля створили велику невизначеність для власників суден та їх страховиків.
  • США, Велика Британія та ЄС по-різному підходять до російських нафтових санкцій. ЄС встановив заходи, що включають заборону страхування та надання послуг при постачанні сирої нафти до третіх країн. Британія вводить заборони тільки на нафтові вантажі, що прямують до її берегів.
  • Тим часом США підштовхують країни «Великої сімки» підтримати їхній план щодо обмеження цін на нафту. Ті, хто заплатить максимальну ціну, отримають доступ до страхування в ЄС та інших ключових послуг відповідно до плану США.

Контекст

Після вторгнення Росії в Україну в лютому ЄС запровадив низку санкцій. Заборона на вугілля була схвалена ЄС у квітні як частина пʼятого пакету санкцій проти Росії. На той час ЄС заявив, що це вплине на чверть всього російського експорту вугілля.

Заборона імпорту російського вугілля запроваджена з 10 серпня. Минулого місяця комісія опублікувала розʼяснення, в якому наголошується, що санкції забороняють компаніям ЄС надавати послуги, такі як фінансування чи страхування для будь-яких поставок вугілля з Росії.

Група країн Європейського союзу виступила проти нового документа виконавчої влади ЄС, який, як вони побоюються, послаблює санкції та може дозволити країнам транспортувати ключові російські товари, такі як вугілля.

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Країни «Великої сімки» планують запровадити цінову межу для глобальних закупівель російської нафти. Цей захід, як сподіваються США, послабить тиск на енергетичному ринку та скоротить загальні доходи Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні