Категорія
Новини
Дата

ЄС формує команду для підготовки до можливого повернення Трампа до влади – FT

2 хв читання

Європейська комісія сформувала спеціальну групу чиновників для підготовки до можливого повернення Дональда Трампа до Білого дому, Financial Times із посиланням на джерела. Аналогічна група була створена і у Міністерстві закордонних справ Німеччини.

Блок розробляє стратегії реагування на можливі різкі зміни у позиціях Вашингтона щодо таких питань, як вільна торгівля та підтримка України.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Група також визначає вплив на ЄС у разі президентства Камали Гарріс і як Брюсселю слід підготуватися до змін у політиці після виборів у США в листопаді та відреагувати на них.
  • «Вибори у США далекі від завершення, тому йдеться про те, щоб зʼясувати, якими можуть бути наслідки у будь-якому випадку», — сказало джерело. – Ключові посадові особи обговорюють, на чому нам потрібно зосередитися найбільше».
  • Група була сформована офісом генерального секретаря комісії Ілзе Юхансон і включає дуже невелику кількість посадових осіб, які представляють відповідні директорати комісії, які займаються такими питаннями, як торгівля, конкуренція та закордонні справи.
  • Брюссель глибоко стурбований тим, що Трамп використовує другий термін свого перебування при владі, щоб запровадити болючі мита на експорт з ЄС, припинити військову та фінансову підтримку США Україні та чинити тиск на Київ, щоб змусити його погодитись на умови Москви щодо припинення війни.
  • Комітет планує активізувати свою роботу у вересні та розширити контакти з урядами ЄС для обміну думками та ідеями щодо оцінки потенційних вразливостей ЄС та способів помʼякшення негативних рішень.
  • Особлива увага також приділяється розробці планів комунікацій на випадок суттєвої зміни політики США щодо Європи, наприклад, у разі потреби збільшення вкладу платників податків ЄС у оборону України.
  • За інформацією Financial Times, аналогічна група чиновників, які готуються до можливого другого президентства Трампа, було створено у Міністерстві закордонних справ Німеччини.

Контекст

Гарріс і Трамп мають рівну підтримку у США напередодні виборів, які відбудуться у листопаді. Після того, як Джо Байден вибув із президентських перегонів минулого місяця і підтримав свого віце-президента, Гарріс залучила рекордну суму фінансування та швидко наздогнала Трампа в опитуваннях.

З погляду Брюсселя, президентство Гарріс може не бути повним наступництвом політики Байдена, особливо коли йдеться про допомогу Україні.

Однак найважливішим питанням для Комітету є те, що повернення Трампа може означати для економіки ЄС. Під час першого терміну Трампа на посаді президента США з 2017 по 2021 рік торгівля між найбільшими економіками світу значно погіршилася.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд