Пекка Гаавісто, Єнс Столтенберг, Ентоні Блінкен /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фінляндія офіційно стала членом НАТО

Пекка Гаавісто, Єнс Столтенберг, Ентоні Блінкен Фото Getty Images

Фінляндія офіційно стала 31-м членом НАТО. Офіційна церемонія прийняття країни до Північноатлантичного альянсу відбулася сьогодні, 4 квітня, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голова МЗС Фінляндії Пекка Гаавісто в штаб-квартирі НАТО передав ратифікаційні грамоти офіційному представнику Вашингтона – держсекретарю США Ентоні Блінкену. Після цього вважається завершеною офіційна процедура вступу до НАТО.
  • Кілька годин тому Гаавісто підписав відповідний документ. Він назвав цей момент «історичним» для країни.
  • Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен заявив, що членство країни в НАТО – це оборонне рішення. Він не виключив, що РФ відреагує на цю подію «найближчим часом», але наголосив, що у Росії немає причин для занепокоєння, тому що рішення вступити до Альянсу продиктоване виключно оборонними міркуваннями.
  • В МЗС Росії вже відреагували на вступ Фінляндії до НАТО, анонсувавши заходи «як військово-технічного, так і іншого характеру» у відповідь на «загрози».
  • «Приєднання Фінляндії до НАТО не може не вплинути негативно і на російсько-фінляндські двосторонні відносини», – йдеться у заяві російського МЗС.

Контекст

Ця подія завершує епоху нейтралітету Фінляндії, яка тривала з 1917 року. Відтоді країна зазнала збройної агресії СРСР на початку Другої світової війни.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Фінляндія та Швеція відмовилися від нейтралітету й вирішили вступити до НАТО з міркувань безпеки.

Фінляндія завершила процес ратифікації на національному рівні: парламент країни ухвалив рішення про приєднання до Альянсу, після чого документи підписав президент Саулі Ніїністе.

Угорщина та Туреччина поки що не прийняли рішення про ратифікацію членства Швеції в Північноатлантичному альянсі. Анкара вимагає від Стокгольма більш жорсткої позиції щодо Робочої партії Курдистану (РПК), а також екстрадиції сотень курдських активістів, які отримали політичний притулок у країні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні