Категорія
Новини
Дата

США дозволили JPMorgan обробляти платежі Россельхозбанку замість підключення до SWIFT – Reuters

Сполучені Штати дали JPMorgan дозвіл на обробку платежів за експорт сільськогосподарської продукції через Россельхозбанк, але використовувати ці платежі як заміну системи SWIFT не вийде, пише Reuters із посиланням на два джерела. Доступ до платіжної системи SWIFT є однією з вимог Росії на переговорах про «зернову угоду».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше Кремль попереджав, що «зернову угоду» не буде продовжено після 18 травня, якщо Захід не усуне перешкод для експорту російського зерна та добрив, включаючи фінансування та страхування експорту.
  • Російське джерело на умовах анонімності повідомило, що Управління з контролю за іноземними активами США дозволило JPMorgan провести транзакцію.
  • «JPMorgan отримав дозвіл від OFAC на проведення оплати сільськогосподарських закупівель, але процес складний», – сказало джерело.
  • Агентство не встановило, хто був експортером чи пунктом призначення поставок.
  • Маршрут через JPMorgan був запропонований як альтернатива підключенню Россельхозбанку до SWIFT, але він може бути припинений у будь-який час, зазначив інформатор. «Це не може замінити SWIFT», – додало джерело.
  • Інше джерело, знайоме з цією угодою, повідомило, що Державний департамент США та Міністерство фінансів США звернулися до JPMorgan із проханням провести «дуже обмежену й суворо контрольовану» угоду щодо експорту сільськогосподарських матеріалів, яка відбулася цього місяця. 

Контекст

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у вівторок, 25 квітня, заявив на брифінгу в ООН, що один банк «любʼязно погодився профінансувати одну операцію», не озвучивши його назву.

Сільгоспекспорт РФ не підпадає під санкції Заходу, запроваджені після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, але Москва заявляє, що обмеження на платежі, логістику та страхування є перешкодою для постачання.

Однією з ключових вимог Росії є повернення Россельхозбанку до банківської системи SWIFT. Інші вимоги включають доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу Тольятті–Одеса, а також розблокування активів та рахунків російських компаній, які займаються експортом продуктів харчування та добрив.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш передав президенту Володимиру Путіну листа у спробі врятувати чорноморську зернову угоду, в якій викладаються подальші дії, спрямовані на покращення, розширення ініціативи, заявив представник ООН. Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що це питання розглядається.

У Женеві представник Росії заявив, що реального прогресу в усуненні перешкод немає і що Россельхозбанк необхідно повторно підключити до SWIFT. «Нам потрібні не тільки разові рішення, нам потрібне системне рішення про перепідключення Россільгоспбанку до SWIFT, щоб цей банк міг працювати», – заявив представник Росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов.

Россельхозбанк був відключений від системи SWIFT у рамках шостого пакету санкцій Євросоюзу в червні 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні