ЄС може позбавити Угорщину права голосу у разі подальшого блокування €50 млрд для України – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС може позбавити Угорщину права голосу у разі подальшого блокування €50 млрд для України – Bloomberg

Getty Images

Лідери Європейського Союзу готові вести жорстку гру з Угорщиною, якщо премʼєр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет підтримки України у розмірі €50 млрд на позачерговому саміті наступного тижня, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угорщина у понеділок, 22 січня, виступила проти пропозиції усередині блоку створити новий фонд для забезпечення військової допомоги Україні. Цей крок було зроблено після того, як у грудні Орбан зірвав спільне європейське рішення щодо чотирирічного фінансового пакету для України.
  • Країни-члени ЄС готові прийняти пакет по Україні на саміті в Брюсселі 1 лютого, незважаючи на позицію Угорщини. Якщо Орбан продовжить блокувати пакет підтримки, то решта 26 країн ЄС, ухвалять рішення без його, і підготовка до такого сценарію вже добре просунулась, додали чиновники.
  • Потенційний резервний варіант, який був запропонований, полягає в тому, щоб країни-члени спрямовували гроші Києву поза бюджетним процесом ЄС. Пропозиція включатиме національні гарантії для залучення фінансування на ринках, якщо Угорщина продовжить блокувати спільне рішення.
  • Якщо Орбан вирішить піти цим шляхом, можлива ескалація, у тому числі введення ЄС наступного етапу штрафних заходів проти Будапешта, що може призвести до позбавлення його права голосу як держави-члена, заявили чиновники.
  • Після зустрічі головних дипломатів ЄС у Брюсселі у понеділок міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримує оновлення нинішнього механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (EPF), у якому держави-члени отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні.
  • Угорщина, яку очолює найбільш дружній до Росії уряд у ЄС, послідовно відмовляється від постачання зброї Україні. Наразі країна блокує виплату останнього траншу у розмірі €500 млн з EPF.
  • Сійярто заявив, що це питання обговорюватиметься під час його зустрічі з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою 29 січня. Будапешт може змінити позицію, якщо Україна запропонує гарантії того, що угорські компанії не будуть додані до списку міжнародних спонсорів війни.

Контекст

14 грудня Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України до ЄС.

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

Водночас президент Євроради Шарль Мішель закликав Україну бачити позитивний сигнал у голосуванні щодо бюджетної підтримки. Він заявив, що Україна все одно отримає кошти. За словами політика, ЄС виконає фінансові зобов’язання щодо допомоги Україні, проте не уточнив, чи йдеться про ухвалення рішення в обхід вето Орбана.

Угорщина погодиться зняти вето на пакет допомоги Україні від ЄС на €50 млрд за умови, що це фінансування переглядатимуть щороку, повідомили джерела Politico.

Цього тижня дипломати ЄС розпочали розгляд нового плану, який дає змогу розблокувати військову допомогу Україні. План передбачає створення спеціального фонду, до якого спрямують €6,5 млрд з Європейського фонду миру, а також будуть у 2024-2027 роках щорічно передавати по €5 млрд на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні