Категорія
Новини
Дата

ЄС може розглянути виділення понад €500 млн військової допомоги Україні вже 23 січня

Рада міністрів ЄС із закордонних справ у понеділок, 23 січня, розгляне надання Україні сьомого траншу допомоги для Збройних сил в обсязі €500 млн, а також виділення додатково €45 млн для підтримки українських військовослужбовців, які проходять тренування, пише «Укрінформ» із посиланням на високопоставленого європейського дипломата.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Одна (пропозиція) стосується виділення сьомого пакету допомоги з Європейського фонду миру для ЗСУ і додаткові заходи з використання цього ж фонду для підтримки українських військ, що проходять тренування у нашій Допоміжній військовій місії ЄС», – зазначило джерело. 
  • Дипломат додав, що російська агресія проти України буде першим пунктом порядку денного зустрічі європейських міністрів закордонних справ. Окрім військової допомоги, вони розглянуть шляхи притягнення до відповідальності представників РФ, винних у вбивстві мирного населення та руйнуванні цивільної інфраструктури в Україні. 
  • «Майже кожного дня Росія проводить бомбардування цивільних об’єктів, вбиває мирних людей, руйнує критичну інфраструктуру. Це не може продовжуватися без відповіді. Ми обговоримо, як міжнародне співтовариство може притягнути до відповідальності всіх причетних до цих дій», – сказав представник ЄС.
  • За його словами, також буде розглянуто мирний план президента Володимира Зеленського з 10 пунктів. Це буде перше обговорення цих мирних пропозицій на рівні міністрів закордонних справ країн ЄС. Очікується, що до обговорення дистанційно долучиться міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. 

Контекст

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Зокрема, завдяки Європейському фонду миру ЄС може фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних і міжнародних організацій щодо військових та оборонних питань. Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні сили України через шість послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн.

8 грудня стало відомо, що держави – члени Європейського Союзу мають намір збільшити розмір свого фонду для фінансування постачання зброї Україні щонайменше на €2 млрд.

Згодом Європейська рада досягла політичної угоди щодо фінансової стійкості Європейського фонду миру, збільшивши його на €2 млрд у 2023 році. До 2027 року зростання становитиме до €5,5 млрд. Угоду планували офіційно оформити на початку 2023 року.

20 січня на авіабазі США «Рамштайн» у Німеччині проходить зустріч контактної групи з оборони України, в якій беруть участь країни НАТО та інші держави. Західні міністри оборони й начальники штабів поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі «Рамштайн», заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Для України настав вирішальний момент у війні з Росією. США із союзниками продовжать підтримувати Київ, заявив у своїй промові голова Пентагону Ллойд Остін. Він оголосив про новий пакет військової допомоги США й закликав союзників до ще більшої допомоги Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні