Категорія
Новини
Дата

ЄС планує повернути мита на дешеві товари, придбані на китайських платформах AliExpress, Temu та Shein – FT

1 хв читання

Європейська комісія наприкінці цього місяця запропонує скасувати поточний поріг у €150, нижче за який товари звільняються від мита, повідомили Financial Times три джерела. Основними платформами, яких це торкнеться є китайські онлайн-магазини Temu та AliExpress, а також ритейлер одягу Shein.

Брюссель розробляє плани щодо введення мит на дешеві товари, куплені у китайських інтернет-магазинів у спробі зупинити сплеск поставок товарів, які ЄС вважає неякісними.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За даними Єврокомісії, минулого року в ЄС було імпортовано 2,3 млрд товарів вартістю нижче за безмитний поріг у €150. Імпорт електронної комерції зріс більш ніж удвічі у річному обчисленні, перевищивши 350 000 товарів у квітні – або майже дві поставки на одне домогосподарство, показують дані комісії.
  • Нові положення будуть застосовуватися до будь-якого інтернет-магазину, який здійснює доставку до ЄС безпосередньо з-за меж блоку. Водночас Amazon, що базується в США, це рішення не стосуватиметься, адже компанія зазвичай використовує продавців з Європи.
  • Ще одним можливим заходом могло б стати запровадження обовʼязкової реєстрації великих платформ для сплати ПДВ у режимі онлайн незалежно від їх вартості.
  • Варіанти будуть запропоновані під час підготовки до роботи нової Єврокомісії, яка розпочне роботу наприкінці цього року.
  • За словами одного з чиновників ЄС, минулого року Єврокомісія вже пропонувала скасувати граничне мито, але тепер воно може спробувати прискорити його прийняття, щоб протистояти сплеску дешевого імпорту. Однак інший чиновник попередив, що досягти згоди з боку країн ЄС може бути складно, враховуючи, що новий режим збільшить навантаження на і без того перевантажених митників.

Контекст

Країни ЄС повідомили про зростання на понад 50% кількості небезпечних товарів з 2022 по 2023 рік. Косметика, іграшки, електроприлади та одяг опинилися серед товарів, що викликають найбільшу кількість проблем з безпекою.

Іграшкова індустрія ЄС звинуватила китайських ритейлерів у постачанні небезпечних іграшок до Європи. Промислова група Toy Industries of Europe заявила в лютому, що купила 19 іграшок у Temu і виявила, що жодна з них не відповідає стандартам ЄС, а 18 становлять реальну загрозу безпеці для дітей.

Temu вже заявила, що її зростання не залежить від дешевих товарів, і що компанія ʼвідкрита та підтримує будь-які зміни в політиці, які вносяться законодавцями, які відповідають інтересам споживачів», за умови, що ця політика є справедливою.

AliExpress заявила, що «працює із законодавцями», щоб «переконатися, що ми були, є і перебуватимемо у положенні відповідності на ринку ЄС». Shein також заявила, що «повністю підтримує» зусилля щодо реформування мит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд