Категорія
Світ
Дата

«Ми відстаємо у наданні Україні необхідної військової допомоги». Головні цитати з панелі «Горизонти України» на Всесвітньому економічному форумі у Давосі

Український дім, Всесвітній економічний форум /Getty Images

Український дім напередодні Всесвітнього економічного форуму у Давосі, 14 січня 2024 року. Фото Getty Images

Панель «Горизонти України» відбулася у кінці другого дня Всесвітнього економічного форуму. Про війну в Україні та її наслідки, підтримку ЄС і США, а також про відбудову говорили міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес, спецпредставниця США з питань відбудови України Пенні Пріцкер, президент Литви Ґітанас Науседа, нідерландська політикиня Ганке Гердіна Йоганнетт Брюїнс Слот та голова Офісу президента України Андрій Єрмак. Модератором дискусії виступив історик Тімоті Снайдер.

Всі політичні діячі, присутні на обговоренні українського питання в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі, висловили свою беззаперечну підтримку Києва у війні проти Росії. Кожному було що сказати.

Forbes обрав найважливіші тези учасників дискусії.

Хосе Мануель Альбарес Буено, міністр закордонних справ Іспанії

Хосе Мануель Альбарес /Getty Images

Хосе Мануель Альбарес, міністр закордонних справ Іспанії, під час панельної сесії в день відкриття Всесвітнього економічного форуму у Давосі, 16 січня 2024 року. Фото Getty Images

«Ми навчилися швидко приймати рішення в межах ЄС і спільно із союзниками. Війна в Україні показала загрози демократичним цінностям зсередини та ззовні ЄС. Ми усвідомили (хоч і надто пізно), що війна в Україні – це не просто війна в Європі, а європейська війна».

Міністр Іспанії наголосив на тому, що світу, особливо Південній півкулі, треба пояснити, що війна в Україні – не лише про її незалежність, а й про світову безпеку і верховенство засад ООН.

«Якщо Україна програє, жодна інша країна не зможе відчувати себе у повній безпеці», – впевнений міністр.

Пенні Пріцкер, спецпредставниця США з питань відбудови України

Пенні Прітцкер /Getty Images

Пенні Прітцкер, колишня міністрерка торгівлі США, в день відкриття Всесвітнього економічного форуму у Давосі, 16 січня 2024 року. Фото Getty Images

Спецпредставниця США Пенні Пріцкер була активною під час дискусії. Вона наголосила на необхідності США та інших союзників дотриматися обіцяних зобовʼязань перед Україною і якомога швидше їх виконати. Та закликала приватний сектор приїхати в Київ і побачити на власні очі, що відбувається у місті, подивитися на талановитих підприємців, які встояли та займаються відбудовою вже зараз.

Ось її ключові тези.

«Ми втратили забагато часу на розвʼязання проблеми відбудови України».

«Жодну світову проблему, на зразок продовольчої безпеки чи інфляції, не можна вирішити без вирішення війни в Україні».

«Інтеграція України у світовий ринок – це марафон, а не спринт».

«Український уряд – найкращий е-уряд у світі, навіть кращий за естонський».

«Росія повинна заплатити, і для цього усі країни й уряди повинні обʼєднатися».

«Українська відбудова особлива тим, що в цьому питанні залучено багато людей на індивідуальному рівні та рівні місцевої влади. І це вражає».

Ґітанас Науседа, президент Литви

Президент Литви Гітанас Науседа /Getty Images

Президент Литви Гітанас Науседа під час панельної сесії в день відкриття Всесвітнього економічного форуму у Давосі, 16 січня 2024 року. Фото Getty Images

Президент Литви зауважив талановитість українців, які вимушено переїхали в його країну. Його вразило, що значна кількість українських біженців опанувала литовську мову вже за сім-вісім місяців після приїзду. Це особливо вражає на фоні росіян, які живуть в Литві роками і навіть не планують це робити.

«Ми надто повільні у питанні підготовки юридичного підґрунтя для конфіскації російських активів», – зазначив Науседа.

Андрій Єрмак, голова Офісу президента України

Голова ОП підкреслив, що кожен заморожений конфлікт закінчується новою ескалацією, а жодна війна у світі не може вважається регіональним конфліктом.

Він особливо наголосив на тому, що Путін за жодних обставин не зупиниться за власним бажанням, і його треба обовʼязково перемогти.

Ганке Гердіна Йоганнетт Брюїнс Слот, нідерландська політикиня

«Ми відстаємо у наданні Україні необхідної військової допомоги. Не можна говорити про втому від війни в Україні, не можна забувати про Україну, бо є й інші проблеми. Ми потрібні Україні», – зазначила вона.

Тімоті Снайдер, історик

Тімоті Снайдер /World Economic Forum

Тімоті Снайдер на панелі Горизонти України на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, 16 січня 2024 року. Фото World Economic Forum

«Не лише Україна має перемогти, а й Росія має програти», – підсумував Снайдер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні