Маріо Драґі та Урсула фон дер Ляєн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС треба €800 млрд інвестицій на рік, щоб зберегти конкурентоспроможність – ексглава ЄЦБ

2 хв читання

Маріо Драґі та Урсула фон дер Ляєн Фото Getty Images

Колишній очільник Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драґі закликав Євросоюз наростити інвестиції до €800 млрд на рік, щоб скоротити відставання від США і Китаю. 9 вересня Драґі на замовлення голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн представив доповідь про конкурентоспроможність і майбутнє ЄС, пише Bloomberg

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Драґі вважає, що Європі вперше з часів холодної війни треба турбуватися за своє самозбереження.
  • Останні кілька десятиліть економіка ЄС зростає «стабільно» повільніше, ніж економіка США, що зумовлено меншим зростанням продуктивності, йдеться у доповіді. 
  • Без різкого збільшення нових інвестицій Європа продовжуватиме відставати від США і Китаю й ризикує зіткнутися з падінням рівня життя. 
  • Європі потрібно до €800 млрд (близько 5 в.п. ВВП) додаткових щорічних інвестицій. Це виведе частку інвестицій до ВВП на рівень 1970-х років. 
  • На думку Драґі, одна з головних причин відставання ЄС – високі ціни на енергоносії. 
  • Він також назвав автомобільний сектор «ключовим прикладом відсутності планування з боку ЄС» і передбачив подальшу втрату ринку на користь Китаю.
  • Драґі запропонував переписати правила конкурентної політики блоку таким чином, щоб більше грошей можна було вливати в ключові промислові сектори Європи. 
  • Він також закликав регуляторів до більш творчого підходу до перевірки злиттів, що може призвести до схвалення більш гучних угод. 
  • Ексглава ЄЦБ вважає, що економіка ЄС може розвиватися в кількох напрямках: розробка інноваційних рішень на основі зрілих технологій; поєднання кліматичних цілей із цілями розвитку промисловості ЄС; інвестиції в безпеку; зменшення залежності від глобальних партнерів.

Контекст

2024 рік для економіки ЄС ознаменувався низкою викликів, які продовжують впливати на стабільність та зростання регіону. Хоча деякі з цих проблем є наслідками глобальних подій, таких як війна в Україні та пандемія COVID-19, інші є внутрішніми для ЄС.

У ЄЦБ наразі немає єдності в оцінках наслідків економічного спаду і подальших перспектив економічного зростання, зазначав раніше Reuters. Цей розкол може вплинути на дебати про зниження ставки в майбутні місяці. 

Одні чиновники побоюються рецесії, а інші обговорюють інфляційний тиск, який, на їхню думку, як і раніше, не дозволяє взяти курс на помʼякшення. Тож суть дебатів полягає в тому, як слабкість економічного зростання і потенційна рецесія вплинуть на інфляцію. 

ЄЦБ уже знизив відсоткові ставки в червні і майже напевно знову знизить їх у вересні. Однак подальші рішення, ймовірно, будуть складнішими, оскільки економіка єврозони вступає в нестабільний стан. «Навіть якщо США вдасться уникнути рецесії, Європа може її й не уникнути», – вважає стратег Macquarie Тьєррі Візман.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд